AcasăCORONAVIRUSChina pavează „Drumul Mătăsii Sanitare” în Orientul Mijlociu

China pavează „Drumul Mătăsii Sanitare” în Orientul Mijlociu

Pfizer sau mai degrabă Sinopharm? Statele Unite sau China? În Orientul Mijlociu, comenzile pentru vaccinuri împotriva coronavirusului sunt o chestiune de considerente geostrategice, mărturie a influenței crescânde a Beijingului în regiune.

În ultimele zile, guvernul israelian a lansat documente care ilustrează amploarea colaborării sale cu gigantul american Pfizer – asociat cu compania germană BioNtech – ca parte a campaniei sale de vaccinare, una dintre cele mai masive din lume, cu un sfert din cele nouă milioane de locuitori deja injectați. În schimbul unei livrări rapide, Israel oferă laboratorului informații cu privire la nivelul imunității și efectele secundare potențiale ale vaccinului pe baza unor indicatori precum vârsta sau istoricul medical. Țara are uriașe baze de date medicale digitale.  Această cooperare extinsă nu este o surpriză, dat fiind faptul că statul evreu este principalul aliat strategic al Statelor Unite în regiune. De asemenea, Israelul a comandat milioane de doze de la  compania americană Moderna. În Orientul Mijlociu, alte țări precum Qatar, Kuweit, Arabia Saudită și Oman au mizat totul pe Pfizer. Pe de altă parte, Irakul, Iordania, Emiratele Arabe Unite și Bahrain au comandat de la chinezii Sinopharm.

Geopolitica Beijingului

Pentru Yahia Zoubir, specialist în relațiile dintre China și lumea arabă, aceste alegeri s-ar  baza pe considerații tehnice – cum ar fi costul sau cerințele de depozitare (-70 grade Celsius pentru Pfizer, de la 2 la 8 pentru Sinopharm). Dar realitatea este că geopolitica nu este niciodată departe. De la începutul pandemiei, „a existat o mare stângăcie din partea Statelor Unite, administrația Trump s-a închis în sine, în timp ce China a desfășurat o întreagă diplomație în domeniul sănătății”, a declarat pentru AFP acest profesor la Școala de afaceri Kedge. „Astăzi, odată cu noile drumuri de mătase (un proiect major de infrastructură chineză în peste 130 de țări), există și un drum sanitar de mătase”, subliniază el. Și, într-adevăr, China a fost mult mai activă – livrarea de măști, aparate de respirat și chiar seminarii pe internet cu autoritățile medicale din diferite țări arabe. Sănătatea devine un element al politicii externe a Bejingului, permițându-i să-și extindă cercul de prieteni și influența într-o regiune care reprezintă jumăte din importurile de petrol din China. „Au existat presiuni mari din partea Statelor Unite asupra aliaților lor să nu coopereze cu China”, spune Jonathan Fulton, specialist în relațiile China / Orientul Mijlociu la Universitatea Zayed din Emiratele Arabe Unite.

În ciuda acestui fapt, gigantul asiatic a reușit să devină un “actor credibil” în regiune.  De asemenea, alți aliați fermi ai Washingtonului, precum Egiptul și Marocul, au comandat în special Sinopharm. Printre altele,  aceste state vor căuta să profite de această colaborare pentru a moșteni posibile centre de producere a vaccinurilor din China pentru Orientul Mijlociu și Africa. Algeria- o veche prietenă a Moscovei – a comandat vaccinul chinezesc, dar și cel rusesc, mai ieftin decât rivalii săi occidentali. Iranul, marele dușman al Israelului, refuză vaccinurile “capitaliste” și pretinde că în cele din urmă dorește să le cumpere din China, India sau Rusia. „Pare clar că prestigiul Beijingului este în creștere”, a comentat Steven Cook, analist la Consiliul pentru relații internaționale, un centru de cercetare din Washington. „În această regiune, oamenii văd Statele Unite ca fiind puterea tehnologică a lumii, dar, până acum au fost aproape total absente din diplomația vaccinului”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
201 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger