AcasăCORONAVIRUSChina nu vrea ca OMS să investigheze originea noului coronavirus. Experții din...

China nu vrea ca OMS să investigheze originea noului coronavirus. Experții din anchetă, blocați la graniță

ChinaChina nu vrea ca OMS să investigheze originea noului coronavirus. Experții din anchetă, blocați la graniță

Şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus se declară „foarte dezamăgit” deoarece China nu a autorizat încă venirea echipei de 10 experţi internaţionali pentru a analiza originea coronavirusului care a infectat peste 85 de milioane de persoane în întreaga lume.

Echipa de experţi internaţionali urma să ajungă în China la sfârșitul lunii ianuarie pentru a identifica sursa virusului Sars-Cov-2.

Cercetătorii au afirmat că noul coronavirus provine probabil din natură, de la lilieci sau alte animale, poate trecând și printr-o gazdă intermediară înainte de a infecta omul. Primele cazuri au fost identificate în Wuhan.

Primii experți au plecat deja spre China

„Am aflat că oficialii chinezi nu au finalizat încă autorizaţiile necesare pentru sosirea în China a echipei. Am fost în contact cu oficiali chinezi de rang înalt şi am afirmat în mod clar că misiunea este o prioritate pentru OMS”, a spus directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, într-un brifing de presă online, potrivit CNN.

„Avem încredere şi sperăm că este doar o problemă birocratică şi de logistică, care poate fi rezolvată foarte rapid”, a adăugat Ghebreyesus.

Doi membri ai echipei internaţionale plecaseră deja spre China. Unul dintre ei s-a întors din drum, iar altul se află în tranzit, într-o altă ţară, a declarat directorul pentru urgenţe, Mike Ryan.

Specialiștii deja se temeau că Beijingul va încerca să obstrucționeze ancheta. Publicația americană The Washington Post nota luni, 4 ianuarie, că „nu putem descoperi originea pandemiei dacă poliția gândirii din China continuă să-i supervizeze pe cercetători”.

Oficiali chinezi au lansat o poveste cum că virusul ar fi apărut cumva dincolo de granițele Chinei și ar fi sosit în țară cu un import de fructe de mare.

author avatar
Andreea Vlad