Ministerul Educației a anunțat că de vineri, 24 septembrie, începând, chestionarul de exprimare a intenției de vaccinare în rândul elevilor minori ”va fi diseminat” în unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare județene.
De altfel, instituția condusă de către Sorin Cîmpeanu a făcut public și formularul în cauză, denumit ”Chestionar privind intenția de vaccinare anti-COVID-19 în vederea organizării echipelor mobile de vaccinare în unitățile de învățământ”.
E important de menționat faptul că s-a precizat oficial, prin intermediul unui comunicat al Ministerului Educației, faptul că acest chestionar ”nu este obligatoriu, nu constituie obligație de vaccinare și va fi pus la dispoziția părinților în vederea completării”.
Odată completate de către părinții/tutorii legali ai elevilor minori, aceste chestionare vor fi trimise Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) de către persoana desemnată pentru protecția sanitară la nivelul unității de învățământ.
”În cazul exprimării intenției de vaccinare, vaccinarea elevilor minori se va efectua numai cu acordul informat, exprimat în scris, în prezența părintelui/tutorelui legal al copilului!
Scopul completării chestionarului este sprijinirea celor care doresc să se vaccineze și beneficiază de acordul informat, exprimat în scris, al părinților sau reprezentanților legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în școli de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și Direcțiile de Sănătate Publică”, mai precizează reprezentanții Ministerului Educației.
Și încă o mențiune importantă, venită din direcția aceleiași surse: ”chestionarele nu necesită asumare prin semnătură și pot fi transmise și în format electronic”.
Șeful CNCAV: Formularul respectiv nu își dorește altceva decât să evalueze intenția de vaccinare
Până să fie făcut acest anunț oficial, medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), făcuse precizări, într-o conferință de presă susțină în 21 septembrie, pe acest subiect.
”Eu zic că vaccinarea în şcoli nu trebuie să fie blocată din cauza faptului că nu există încă un aviz, înțeleg, de la Autoritatea Națională pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Însă ceea ce noi ne dorim este ca oamenii care doresc se vaccineze să se adreseze reprezentantului din fiecare unitate de învățământ și să spună că vrea să se vaccineze. În momentul acela, numeric, nu cu nume și prenume, se centralizează doritorii și se organizează o echipă mobilă.
Formularul respectiv nu își dorește altceva decât să evalueze intenția de vaccinare, care nu are nicio legătură cu procesul de vaccinare în sine. Una este acel formular și alta este procesul de vaccinare, care se desfășoară, repet, respectând aceleași reguli medicale ca în cazul celorlalte centre de vaccinare, care au funcționat și care funcționează inclusiv în anumite, de pildă, săli de sport din unitățile de învățământ. După aceleași reguli, te prezinți la vaccinare, se efectuează triajul medical, se semnează consimțământul informat, în cazul minorilor este importantă prezența reprezentantului legal: părinte sau tutore, și în felul acesta se derulează procesul de vaccinare”, spunea Gheorghiță, de la Palatul Victoria.
Chestionar intentie de vaccinare elevi