AcasăCORONAVIRUSCertificatul verde, obligatoriu pentru toți angajați: Proteste în Italia. Protestatarii își cer...

Certificatul verde, obligatoriu pentru toți angajați: Proteste în Italia. Protestatarii își cer dreptul la libertate

Mii de oameni au ieșit în stradă, în Italia, nemulțumiți de faptul că certificatul verde a devenit obligatoriu pentru toți angajații.

Poliția este în alertă, școlile au terminat cursurile devreme, iar ambasadele au emis avertismente cu privire la posibile violențe pe fondul nemulțumirilor demonstranților anti-vaccinare, care ar putea recurge la violente, așa cum s-a întâmplat la Roma weekendul trecut, potrivit euronews.com.

Violențele din capitala Italiei au fost puse pe seama unui mic grup de extrema dreaptă, Forza Nuova, despre care experții spun că s-au infiltrat în protestele din weekendul trecut.

Potrivit noilor reglementări stabilite de Guvernul Italiei, toți angajații vor avea nevoie de certificatul verde pentru a putea merge la muncă.

Sunt valabile permisele care arată fie că angajatul a fost vaccinat, fie că s-a recuperat după COVID-19 în ultimele șase luni, fie trebuie să prezinte un test recent cu rezultat negativ.

Amenzi pentru angajații care nu se conformează

Angajații și angajatorii riscă amenzi dacă nu se conformează. Lucrătorii din sectorul public pot fi suspendați dacă se prezintă de cinci ori fără permis.

Peste 85% dintre italienii cu vârsta peste 12 ani au primit cel puțin o doză de vaccin anti-covid. Cu toate astea, în continuare rămân peste trei milioane de persoane nevaccinate care riscă să li se refuze accesul la locul de muncă.

Permisul era deja necesar în Italia pentru a intra în muzee, teatre, săli de sport și restaurante interioare, precum și pentru a lua trenuri și autobuze pe distanțe lungi sau zboruri interne.

”Spun nu discriminării” – protestatar din Italia

„Astăzi se încălcă Constituția. (…) Spun NU acestei discriminări”, a declarat un protestatar anti-vaccin, Loris Mazzarato, care s-a numărat printre sutele de manifestanți din Trieste, unde protestele lucrătorilor portuari care refuză să arate un certificat verde amenință să aibă impact asupra activităților comerciale. Totuși, rapoartele anterioare sugerează că portul rămâne operațional.

Teste gratuite pentru lucrătorii din Trieste

Guvernul a oferit teste gratuite pentru lucrătorii din Trieste, în timp ce unii operatori de terminale din portul Genova se oferă să plătească singuri.

„Adevărata problemă cu certificatul verde pentru portul din Genova și, în general, pentru toate porturile, va fi transportul rutier”, a declarat Roberto Gulli, de la sindicatul Uil, pentru ziarul La Repubblica. „Vinerea ar putea fi haos.”

Guvernul italian susține că permisul de sănătate este o modalitate de a evita noi blocaje cauzate de Covid în Italia – una dintre țările europene cele mai afectate de pandemie. Aici, Covidul a ucis peste 130.000 de oameni și a dus la o scădere a PIB-ului  Italiei cu 8,9% în 2020.

Cei care nu se conformează riscă amenzi și chiar neplata salariului. Regula a intrat în vigoare vineri – 15 octombrie 2021.

author avatar
Alina Costache
504 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger