AcasăCORONAVIRUSCercetătorii pregătesc dosarul „long-Covid”

Cercetătorii pregătesc dosarul „long-Covid”

Oamenii de știință care încearcă să afle care pacienți sunt cei mai expuși riscului de a dezvolta Covid-19 de lungă durată au oferit răspunsuri parțiale într-un studiu publicat în revista medicală Cell, urmând ca altele să fie finalizate în curând.

Persoanele care au “fragmente circulante ale coronavirusului, anticorpi specifici direcționați împotriva propriilor țesuturi sau organe – cunoscuți ca auto-anticorpi  și o reapariție a virusului Epstein-Barr (familia virusurilor herpetice)par mai expuși riscului”, potrivit acestui raport preliminar preluat de Bloomberg.

Cercetătorii au urmărit 309 pacienți cu Covid de la diagnosticul inițial până la convalescență două sau trei luni mai târziu și i-au comparat cu subiecții de control sănătoși.

Ei au analizat probe de sânge și tampoane nazale, integrând datele cu fișele de sănătate ale pacienților și cu simptomele auto-raportate.  După trei luni, mai mult de jumătate dintre pacienți au raportat oboseală, iar un sfert au descris o tuse persistentă. Alții au suferit simptome gastro-intestinale.

Rezultatele parțiale ale studiului au fost complexe, cu profiluri diferite asociate cu simptome diferite. În general, oamenii de știință au indicat o reactivare a virusului Epstein-Barr – care de obicei rămâne latent în organism –  și fragmentele circulante de SARS-CoV-2 la diagnosticare drept factori care ar putea anticipa Covidul îndelung.

Experți din întreaga lume se întrec pentru a înțelege această formă de durată a coronavirusului. Se ştiu puţine lucruri despre motivele pentru care unele persoane, după ce trec prin faza acută a infecţiei, se refac cu greu şi suferă de simptome persistente, cum ar fi dificultăţi de respiraţie, oboseală extremă şi leziuni cerebrale, precum şi tulburări cardiace şi neurologice.

Este nevoie de optimizarea şi standardizarea colectării şi comunicării datelor clinice între studii (în special studiile clinice) şi practica clinică pentru această afecţiune, au precizat OMS şi Consorţiul internaţional pentru infecţii respiratorii acute severe şi emergente (ISARIC), care au lansat la sfârșitul anului trecut un alt studiu asupra cazurilor long-Covid.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
757 afisari

4 COMENTARII

  1. Nui nimic după el o sa vina Lunga vara fierbinte .Capul sus nu disperați că oricum se moare o dată, dar, cînd îți vine sorocul nu cînd te birie la cap nebunii și sunt mulți.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger