AcasăCORONAVIRUSCentrul European pentru Controlul Bolilor cere schimbarea vaccinului anti-Covid

Centrul European pentru Controlul Bolilor cere schimbarea vaccinului anti-Covid

Trebuie produs urgent un alt vaccin anti-Covid, care să fie  independent de variante, protector față de infecții și care să confere o imunitate mai durabilă, a transmis Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Totodată, instituția a arătat și faptul că Omicron va produce imunitate celulară în masă în rândul europenilor, care vor fi, astfel, protejați pe viitor.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a cerut cercetătorilor și producătorilor să acorde prioritate dezvoltării de vaccinuri anti-Covid care să fie independente de variante, care să fie mai protectoare față de infecții și care să confere o imunitate mai durabilă. Solicitarea a fost făcută în contextul în care vaccinurile existente în acest moment s-au dovedit total ineficiente în fața variantelor Covid, astfel că statele cu cele mai mari procente de vaccinare au înregistrat și cele mai mari rate de infectare din ultimii doi ani.

Având în vedere rata de atac foarte mare a infecțiilor cu varianta Omicron în populație și ținând cont de faptul că 70% din populația UE/SEE și-a finalizat schema de vaccinare primară, este de așteptat ca, la sfârșitul valului Omicron în curs, marea majoritate a populației UE/SEE să aibă un grad de imunitate celulară împotriva SARS-CoV-2, susține ECDC.

”Deși virusul va continua să evolueze și vor apărea noi variante, este probabil ca, până când va avea loc o schimbare majoră a genomului virusului, cea mai mare parte a populației UE/SEE să aibă un grad de protecție față de formele clinice severe. Acest lucru poate duce la o perioadă prelungită de impact gestionabil al COVID-19 asupra populației, în timpul căreia statele membre ar trebui să se concentreze pe consolidarea supravegherii, a sistemelor de sănătate și a pregătirii generale pentru pandemie”, se precizează într-un comunicat al ECDC.

De la Vest la Est

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 înlocuiește rapid varianta Delta în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană/Spațiul Economic European (UE/SEE) și urmează în general o progresie de la Vest la Est, conform ECDC. ”După cum s-a subliniat în studiile in vitro și in vivo anterioare, varianta Omicron poate scăpa, într-o anumită măsură, răspunsului imun reprezentat de anticorpii post-vaccinare sau post-infecție naturală, în funcție de factori precum numărul de doze de vaccin sau perioada de timp care a trecut de la administrarea ultimei doze, lăsând astfel o mare parte din populația UE /EEA susceptibilă la infecție. Acest lucru a dus la creșteri puternice ale numărului de cazuri de Covid-19, atingând o intensitate fără precedent a transmiterii comunitare în întreaga regiune”, precizează Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. În ce privește cazurile de reinfectare, în România s-au raportat 44.000 de cazuri, ceea ce reprezintă sub 2% din totalul de cazuri testate pozitiv. ECDC admite faptul că, în comparație cu variantele circulante anterioare, infecțiile cu varianta Omicron par să conducă mai puțin probabil la forme clinice severe care necesită spitalizare sau internare în ATI.

Starea post-pandemică, tot cu cazuri

Potrivit ECDC, deși se așteaptă îndreptarea către o situație mai durabilă, în care SARS-CoV-2 va circula la niveluri gestionabile, în prezent rămânem într-o situație de pandemie, ca urgență de sănătate publică. ”Este important de reținut că, chiar și într-o fază post-pandemică, SARS-CoV-2 ar putea încă provoca periodic niveluri ridicate de presiune asupra sistemelor de sănătate și ar putea genera izbucniri mari. Astfel, pentru a merge mai departe, strategiile de supraveghere, pregătire și răspuns pe mai multe paliere, pentru abordarea Covid-19, vor fi esențiale”, susține ECDC.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la toate chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în rețeaua magazinelor românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.