AcasăCORONAVIRUSCentrele de vaccinare Covid, aprovizionate cu doze expirate din februarie

Centrele de vaccinare Covid, aprovizionate cu doze expirate din februarie

Vor să scape de dozele expirate

Până la închiderea acestora, la 1 iulie, centrele de vaccinare din Capitală și din țară au primit produse expirate încă din februarie, cu prelungirea acordată de Ministerul Sănătății. Puținii români care se mai duc în aceste centre refuză însă să accepte vaccinurile expirate. Chiar și medicii de familie spun că nu acceptă să administreze populației produse cu data de valabilitate depășită.

Cam prin toate centrele de vaccinare din țară se mai găsesc acum doar vaccinuri Covid expirate din luna februarie, însoțite de o hârtie de la Ministerul Sănătății, în care se prelungește cu șase luni perioada de valabilitate.

Românii nu acceptă să se vaccineze cu produse expirate, însă nu găsesc altceva în puținele centre care au mai rămas deschise. Ultima prelungire oficială a perioadei de valabilitate a vaccinurilor s-a produs în septembrie 2021, când, în urma analizării datelor noi de stabilitate, Agenția Europeană pentru Medicamente a extins de la 6 luni la 9 luni perioada de valabilitate pentru vaccinul Comirnaty produs de compania Pfizer/BioNTech pentru loturile fabricate anterior datei de 10 septembrie și depozitate în centrele naționale la temperaturi cuprinse între -90 grade Celsius și -60 grade Celsius. Documentul a fost transmis atunci direcțiilor de sănătate publică județene/a municipiului București pentru punerea în aplicare a prevederilor punctuale prevăzute în acest sens, stabilindu-se extinderea cu 3 luni a perioadei de valabilitate, până la sfârșitul anului 2021.

Un alt document de prelungire a valabilității vaccinurilor Covid nu a mai fost însă emis. Ministerul Sănătății atrăgea atenția, într-un proiect de act normativ, că una dintre limitările campaniei de vaccinare a fost producția vaccinurilor cu termene scurte de valabilitate. Faptul că termenele s-au prelungit din pix nu a reușit să liniștească pe nimeni, iar România este singura țară din UE care a acceptat să utilizeze vaccinurile expirate.

Prospectele, schimbate

În prospectul inițial al vaccinului anti-Covid Pfizer, scria clar că produsul nu trebuie utilizat după data de expirare înscrisă pe cutie și pe etichetă, iar perioada de valabilitate era de 9 luni. Ulterior, termenul de valabilitate a fost majorat la 12 luni. ”Eu am spus din capul locului, de când eram la centrul de vaccinare, că nu voi folosi vaccinuri expirate. Dacă doresc, îl pot face DSP-urile, că ele își asumă responsabilitatea. Lumea venea și întreba când expiră vaccinul și îmi cereau să le arăt data de pe flacon. Au fost oameni care au fotografiat flaconul, ca să vadă termenul de valabilitate. Eu nu am acceptat niciodată un medicament care să fie expirat, nici măcar în ultima zi de valabilitate. Doamne ferește, poate face pacientul o reacție adversă. Nu poți merge pe ideea să-i păcălești pe oameni și să nu le spui că vaccinul e expirat”, ne-a declarat dr. Angela Mazdrag, președintele Uniunii Patronatelor Independente din Medicină de Familie (UPIMF). Aceasta ne spune că, atunci când s-au închis centrele de vaccinare din rural, produsele au fost mutate prin diferite locuri. După decongelare, vaccinurile Pfizer mai puteau fi folosite timp de 30 de zile, iar vaccinurile Johnson, trei luni, iar mai apoi 4 luni. După dizolvare, vaccinurile nu puteau fi utilizate decât într-un interval de 6 ore.

Transportat cu autobuzul

Noul Contract-cadru aduce și penalități medicilor de familie, cărora li se vor imputa dozele de vaccin anti-Covid nefolosite, astfel că nimeni nu mai vrea să se complice. Mai mult, medicii de familie vor fi nevoiți să se ducă la DSP-uri ca să-și ia vaccinurile. ”Nu este normal să transporți un produs biologic cu mașina ta sau în autobuz, că mai sunt și colegi care nu au autoturisme personale. Înainte, pe o distanță de 800 de metri, veneau pompierii să-mi transporte vaccinul. Condițiile de frig trebuie să fie constante, nu ne putem duce cu o simplă ladă frigorifică”, ne-a mai precizat președintele UPIMF, dr. Angela Mazdrag.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în magazinele românești.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
913 afisari

11 COMENTARII

  1. Se caută punerea plusului de vaccinuri în cârca medicilor de familie. Încă nu se are în vedere că vaccinurile au făcut mai mult rău decât să salveze vieți omenești? Nu care cumva boala misterioasă manifestată la copii este cauzată de administrarea vaccinului la copii și se pune pe seama paracetamolului și a ibugofrenului?

    • Marea provocare pentru bigpharma nu este să vândă medicamente pentru oamenii bolnavi ci cum să facă să vândă medicamente celor care sunt sănătoși. Pentru asta s-au inventat analizele și investigațiile medicale, care mai de care mai alambicate și sofisticate. Te simți bine? Și e adevărat că te simți bine? Chiar crezi că nu ți se pare că te simți bine? Ce dacă alergi km în fiecare dimineață. Ia du-te la un medic și fă-ți niște analize că mai vorbim noi după aceea.

  2. INCEPEM SA NE DESTEPTAM, SA INTELEGEM CU CE SE MANINCA COVID-UL, PANDEMIA , VACCINUL ANTI- COVID , UKRAINA, CRIZA ENERGETICA, CRIZA ALIMENTARA SI ALTELE…..

  3. Pai vaccinurile alea noi, care tot vin in tara, conform contractelor care nu se mai termina, unde sunt ?
    Ne dau resturi din februarie ?

    • Păi alea vin mai spre sfârșitul anului pentru că doamna cojan, șefa casei de asigurări de sănătate ne va obliga începând de la anul să mergem măcar o dată la medicul de familie și să beneficiem obligatoriu de pachetul prevențional, adică analize obligatorii și vaccinuri obligatorii, toate gratuite. Pentru asta vaccinurile trebuie să fie proaspete. Dacă refuzi pachetul prevențional primești sancțiuni. Statul este foarte, foarte grijuliu cu sănătatea noastră care devine obligatorie și verificabilă gratuit. Statul hotărăște cum e să fii sănătos, nu tu pentru că te simți bine și îți închipui în mod greșit că ești sănătos. Habar n-ai cât ești de bolnav și vulnerabil. Cum să refuze o persoană normală un gest atât de generos din partea statului?

      • deocamdata statul,adica 40% nu si-au luat banii vineri…„Din motive obiective, în data de 13 mai 2022, s-au înregistrat disfuncționalitați ale sistemelor informatice partajate care asigură transferul sumelor în sistemul bancar, precum și în sistemul de plăți interbancare, înregistrându-se întârzieri parțiale la plată”, a transmis ministerul.Conform acestuia, 60% din obligațiile de plată au fost realizate la timp”………..derbedeii astia au depasit orice limita…..medic familie 30.000 pe luna,asistenta 15.000 lei pe luna,infirmiera 7.000 lei pe luna,gradat smurd 12.000 lei pe luna….a intrat dragutul lor stat in faliment si ei ziceau ca mai e de „papat”….cand mori de foame sau de frig nu te mai intereseaza cat de sanatos esti…si oricum…ei sunt in afara legii lor…adica toate cardurile de sanatate sunt expirate de cel putin 3 ani si jumatate…..niste gunoaie,,,

  4. Iresponsabil. Vaccinurile astea creeaza multe probleme de sanatate si neexpirate, dupa expirare ori sant mai periculoase ori devin apa de ploaie?

  5. A ha ha, e clar ca Arahatul si Gheorghitza Muitza sunt pasibili de ceva timp prelungit la bulau, aici in micuta colonie esuata semi-bananiera de la Bukale se pot face tot felul de smenuri si manareli, in dulcele stil romanesc !! Bai cobailor care vreti sa fiti si pampasi, acum e timpul vostru sa va afirmati in fata vecinilor !! O sa rada de voi si cu kurkubeul !! Ha ha ha 🙂 Bai, astia ne-vaxxinati in cap si carre mai credeti in Dumnezeu, asta e ultima vara linistita cat de cat, de prin octombrie incepe iar teroarea nazista, pregatiti-va sa va ascundeti in munti, la propriu, daca vreti sa ramaneti intregi si ne-vaxxinati fortat !! Scapa cine poate, iar adunatura de vaxxinati o sa dea coltul in 2-3 ani, sigur au bagat aia ceva vitamine in serurile lor experimentale !! Ha ha ha 🙂 Sieg Heil, Sieg Heil, Prafila Macht Frei 🙂

  6. STIREA AR TREBUI SA CUTREMURE COTROCENIUL ,PROCURORUL GENERAL ,SRI ,CSAT-ul !!.
    CRED CA PRIMA MASURA IN NOMINALIZAREA ,IN NUMIREA ,IN DELEGAREA PE POSTURI IN APARATUL DE STAT TREBUIE SA FIE VERIFICAREA DIN PUNCT DE VEDERE MEDICAL A CAPABILITATII DE DECIZIE ,VERIFICAREA IN COMISIE DE EXPERTI ,INAINTE DE ACEDEREA PE POST SI ATESTAREA ANUALA .
    ASA AM FI SCUTITI DE ACESTE ABERATII.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger