AcasăCORONAVIRUSCelebru medic român din Olanda: ”În gripă se moare la fel de...

Celebru medic român din Olanda: ”În gripă se moare la fel de mult ca în Covid”

Prof. dr. Mihai Netea: Covid are leac, gripa, nu

Prof. dr. Mihai Netea, de la Centrului de medicină de pe lângă Universitatea din Nijmegen, Olanda, susține că în gripă se moare la fel de mult ca și în Covid, diferența fiind că în Covid există tratamente. Profesorul ne spune că remdesivirul, cu care Ministerul Sănătății a umplut spitalele românești, nu se mai folosește în Olanda, pentru că nu are efect.

Șeful Secției de biologie experimentală din Departamentul de medicină internă al Centrului de medicină de pe lângă Universitatea din Nijmegen, prof. dr. Mihai Netea, arată că, în prezent, Covidul poate fi tratat, în comparație cu gripa, care are o mortalitate la fel de mare.

”Niciodată în istoria medicinii nu s-au făcut atâtea studii pe o boală cum s-au făcut acum. Noi putem trata în prezent Covid-19 mult mai bine decât putem trata gripa, ceea ce este de neînțeles aproape. Pentru că în gripă niciodată nu s-au băgat banii și efortul care s-au băgat în Covid. În consecință, s-au schimbat extrem de multe. Și acum nu mai există niciun fel de justificare să se facă lucrurile după ureche, pentru că acum știm foarte multe. Care este tratamentul pentru gripă, unde se moare la fel de mult, din păcate? Oseltamivirul reduce cu una până la două zile durata bolii, iar oamenii pot ajunge pe terapie intensivă, pot muri, nu primesc absolut nimic. Și comparați cu tratamentul pe care îl facem acum pentru Covid”, ne-a declarat prof. dr. Mihai Netea.

Pacienții, testați pentru anticorpi

Când sunt testați pozitiv, pacienților Covid din Olanda li se prescriu doar simptomatice. Dacă situația se înrăutățește, la unii se întâmplă după 3-4-5 zile, la alții după 10 zile, bolnavul se duce din nou la medicul de familie, este evaluat și, dacă este cazul, se recomandă internarea, ne spune prof. dr. Mihai Netea. ”Febra nu este motiv de internare. Motiv de internare este atunci când pacientul are dificultăți de respirație, pe care medicul de familie trebuie să le constate. Ajuns la spital, pacientului i se evaluează anticorpii, pentru că, dacă acesta are anticorpi, nu primește nimic. Dacă însă bolnavul nu are anticorpi i se administrează anticorpi monoclonali. Dacă cineva are nevoie de oxigen și are anumite teste inflamatorii crescute, proteina C reactivă crescută, în acel moment se administrează dexametazonă și tocilizumab. Dacă tot nu ajută și persoana respectivă ajunge la terapie intensivă, se face din nou evaluarea, se continuă tratamentul cu dexametazonă, se intubează, dacă este cazul. În situații foarte speciale, cu anumiți pacienți care sunt în spital de 3-4 săptămâni și nu reușesc să elimine virusul și fac infecții nosocomiale, mai ales cei imunocompromiși, atunci li se administrează interferon Gamma”, ne-a precizat prof. dr. Mihai Netea.

Au renunțat la remdesivir

În Olanda, remdesivirul a fost scos de mult timp din tratamentul bolnavilor Covid, pentru că s-a constatat ineficiența medicamentului. Numai în România Ministerul Sănătății continuă să inunde spitalele cu acest medicament, pentru a da impresia că bolnavii ar avea acces la tratament. ”Remdesivir în Olanda nu se mai dă, fiindcă s-a ajuns la concluzia că nu are efecte semnificative. Am folosit o perioadă remdesivir, dar în momentul în care au ieșit toate studiile și s-au făcut și studii observaționale la noi s-a constatat că efectul nu este semnificativ. Molnupiravirul se va da, dar nu este încă disponibil. În momentul în care vom avea molnupiravir se va da de la început, pentru că reduce  cam cu jumătate nevoia de internare, ceea ce este foarte mult”, ne-a mai declarat prof. dr. Mihai Netea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.663 afisari

6 COMENTARII

  1. de asta au inceput sa aduca remdesivir ca nu are efect . scopul este sa moara lumea sa bage frica in oameni sa se vaccineze sa-si ia smecherii , parnosul pe ele . ce spun medicii celebri a inceputa sa vada lumea de anul trecut , minciuna e prea gogonata

      • Nu a fost vorba de vaccin. Pur si simplu e vorba de faptul ca exista tratament care la noi nu prea se aplica. Sau se aplica protocoale vechi. Iar vaccinul nu este singura solutie.

  2. Daca asta e ” schema de tratament” in Olanda, cine a inventat ” protocolul de tratament” in. Romania si in baza caror studii ?
    Cine raspunde pentru posibil malpraxis( penal ?) in tratamentul Covid in Romania ?

  3. In Olanda pe Dr. Flavia Grosan o pupau in coor pentru ca are aceeasi abordare vis a vis de Covid/gripa etc. In Romania o aresteaza….

  4. Sticla si benzina carpa si chibrit … PENTRU TOTI NEMERNICII, DOAR ASA VOM FI LIBERI

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger