AcasăCORONAVIRUSCe vor aduce următoarele șase luni de pandemie

Ce vor aduce următoarele șase luni de pandemie

Pentru oricine speră să vadă lumină la capătul tunelului Covid-19 în următoarele trei până la șase luni, oamenii de știință au vești proaste.

Noile focare vor închide școlile și vor anula cursurile. Țările se vor confrunta cu temeri reînnoite de infecție. Angajații vor cântări pericolul de a reveni la birouri. Spitalele sunt copleșite, încă o dată.

“Ghinioniștii vor contacta virusul de mai multe ori. Cursa dintre valurile de transmise care duc la noi variante și lupta pentru inocularea globală nu se va încheia până când coronavirusul nu ne va atinge pe toți”, avertizează Michael Osterholm, director al Centrului pentru Boli Infecțioase de la Universitatea din Minnesota și consilier al președintelui Joe Biden.

“Având în vedere că miliarde de oameni din întreaga lume nu sunt încă vaccinați – prea puține șanse acum de a elimina virusul –  ne putem aștepta la mai multe focare în sălile de clasă, în transportul public și la locurile de muncă în lunile următoare, pe măsură ce economiile continuă cu redeschiderea”.

Chiar dacă ratele de imunizare cresc, vor exista întotdeauna persoane vulnerabile: nou-născuții, oamenii care suferă de boli cronice și cei care refuză vaccinarea. „Următoarele câteva luni vor fi grele. Un pericol esențial este dacă se dezvoltă o variantă rezistentă la vaccin”, a precizat Osterholm pentru Bloomberg.

Covid în comparație cu alte pandemii

Cele cinci pandemii de gripă bine documentate din ultimii 130 de ani oferă unele indicii despre evoluția Covid-19, susține Lone Simonsen, epidemiolog și profesor la Universitatea Roskilde din Danemarca.

“În timp ce cel mai lung focar global de gripă a durat cinci ani, Covid se perfecționează deja pentru a fi printre cele mai severe pandemii, deoarece al doilea an se încheie în mijlocul unui al treilea val – și fără sfârșit la vedere”.

Este posibil ca virusul SARS-CoV-2 să nu urmeze calea stabilită de pandemiile din trecut.

La urma urmei, este un agent patogen diferit, nou și potențial mai transmisibil. Și cu un număr de decese de  peste 4,6 milioane până acum, este deja de peste două ori mai mortal decât orice focar de la gripa spaniolă din 1918.

În ciuda valurilor inițiale brutale și a ratelor de vaccinare relativ ridicate, țări precum SUA, Marea Britanie, Rusia și Israel înregistrează un număr record de cazuri noi.

Imunizarea contribuie la moderarea incidenței cazurilor severe și a deceselor, dar infecțiile în creștere înseamnă că virusul ajunge la tineri și la alții care rămân nevaccinați, ducând la creșterea ratelor de boli grave în aceste grupuri.

Națiunile în care vaccinarea a fost rară – inclusiv Malaezia, Mexic, Iran și Australia – se află în mijlocul celor mai mari focare de până acum, alimentate de tulpina contagioasă Delta.

Cu virusul încă răspândit în afara suprafețelor de control în zone întinse ale planetei, o altă variantă nouă ar putea apărea în mod inevitabil.

Cum se va încheia criza sanitară

Ceea ce pare clar este că pandemia nu se va termina în șase luni. Oficialii din sănătate sunt în general de acord că focarul actual va fi îmblânzit odată ce majoritatea oamenilor – poate 90% până la 95% din populația globală – au un grad de imunitate datorită imunizării sau infecției anterioare. Efectul cheie ar trebui să fie vacinarea.

“Fără vaccinare, virusul se va răspândi pe scară largă în toamna și iarna aceasta”, a adăugat Simonsen.

Peste 5,66 miliarde de doze de vaccin au fost administrate în întreaga lume.Dar succesul lansărilor în unele regiuni, cum ar fi Uniunea Europeană, America de Nord și China, maschează eșecul în altele. Continentul african are doar 5% imunizare completă. În India, a doua cea mai populată țară din lume, procentul este de 24%.

„Nimeni nu poate estima când se va termină pandemia”, spune Erica Charters, profesor asociat de istorie a medicinei la Universitatea Oxford.

“Va  avea un final în momente diferite și în locuri diferite, la fel cum au avut focarele anterioare, dar e puțin probabil ca virusul să fie eradicat –  va lăsa o moștenire durabilă pentru anii următori”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
349 afisari

2 COMENTARII

  1. Bai cercetatorilor de rahat aserviti elitei globaliste, mancati cam mult rahat zilnic, si asta nu va face bine la cap, ca tot delirati si aberati zilnic unii dintre voi !! Ei, dar nu ar fi chiar frumos ca sa fie o turma de 75 % de cobai voluntari peste tot, da, ar fi Raiul, adica Iadul pe Pamant pentru voi, sa puteti face asa d emulte experimente mortale pe asa de multi cobai cu 2 picioare care au creierul cat o nuca, adica astia care s-au vaxinat in cap pana acum de 2, sau de 3 ori, ca in Israel, la jidanii aia care e clar ca nu mai sunt poporul ales !! 🙂 Oricum, vine razboiul cel mare, sa vedeti voi atunci distractie, o sa innebuniti cu totii, bai mici doktori Mengele de kakat, habar nu aveti de putina psihologie umana, ceea ce a-ti inceput voi se va termina foarte urat, bai soriceilor de laborator in miniatura 🙂 Plandemia va dura pana in 2025, ea a inceput in 2019, si este numit alternativ si WW3, numai ca acum este biologic, asta este scris si in The Georgia Guidestones !!

  2. Raspuns, nimic bun. Minciuna la greu. Bani pentr7 reclama guvid. Fortare mascata sa te imtepi, desi nu vrei. Jeguri care vor copiii intepati desi nu sunt probelme la ei …. idioti platiti care sa latre zi de zi cu cate gazuri de guvid s-au depistat, cifre masluite, vaccinati ( cel putin cu o doza) raportati la nevaccinati daca au probleme …. isterie in media …. etc etc etc ….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

COD GALBEN de la ANM. Ploi torențiale, descărcări electrice și vânt, în aproape jumătate de țară – HARTA/Cum va fi vremea în București

Se anunță vreme capricioasă, în mai multe zone ale țării. Meteorologii au anunțat județele în care se vor semnala fenomene specifice instabilității atmosferice. Mai...

Secretul unei vacanţe reuşite. Când este bine să vizitezi destinaţiile preferate, ca să eviţi aglomeraţia şi preţurile ridicate

Vara se apropie cu paşi rapizi, iar românii se gândesc deja la destinaţiile preferate de vacanţă. Specialiştii în turism vin cu sfaturi pentru o...
proger