AcasăCORONAVIRUSCe trebuie să știe cei care fac rapelul cu AstraZeneca. Cercetătorii au...

Ce trebuie să știe cei care fac rapelul cu AstraZeneca. Cercetătorii au oferit informația momentului

AstraZenecaCe trebuie să știe cei care fac rapelul cu AstraZeneca. Cercetătorii au oferit informația momentului

Vaccinul anti-Covid-19 produs de Oxford/AstraZeneca are un risc scăzut asupra formării cheagurilor de sânge. Un studiu confirmă că majoritatea problemelor de coagulare a sângelui apar după administrarea primei doze.

Studiul, publicat în jurnalul medical Lancet, a găsit că rata estimată de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS) după prima doză era de 8,1 per milion din cei inoculați, potrivit AstraZeneca. După cea de-a doua doză de vaccin Vaxzevria, dezvoltat de Universitatea din Oxford, rata era de 2,3 per milion, comparabil cu cea observată la persoanele nevaccinate, mai arată compania anglo-suedeză, citată de politico.eu.

Vaccinul AstraZeneca, eficient împotriva variantei Delta

Mene Pangalos, directorul executiv al companiei AstraZeneca susține că vaccinul produs de compania pe care o conduce este eficient atât împotriva virusului cât și împotriva noilor sale tulpini.

„Cu excepţia situaţiei în care un caz de TTS este identificat după prima doză, aceste rezultate sprijină administrarea schemei de vaccinare cu două doze de Vaxzevria, aşa cum este indicat, pentru a contribui la asigurarea unei protecţii împotriva maladiei COVID-19, inclusiv împotriva variantelor îngrijorătoare ale coronavirusului”, a declarat Mene Pangalos, directorul executiv al companiei AstraZeneca.

Problemele serului AstraZeneca

Serul fabricat de AstraZeneca s-a confruntat cu câteva probleme, printre care întârzieri la producție, cazuri rare de efecte secundare severe, inclusiv TTS, care a dus la restricționarea vaccinului în unele țări sau stoparea folosirii acestuia, investigații ale autorităților și aplicarea etichetelor cu atenționări.

Autoritatea UE pentru reglementarea produselor farmaceutice (EMA) a analizat cazurile de TTS din luna martie și a descoperit o posibilă legătură cu Vaxzevria și vaccinul Johnson & Johnson, administrat într-o singură doză. Însă, a transmis că beneficiile per total ale ambelor vaccinuri cântăresc mai mult decât riscurile implicate.

Studiul de miercuri a evaluat cazurile raportate începând cu 30 aprilie, care au avut loc în cele 14 zile de la primirea primei sau celei de-a doua doze, folosind baza globală de date AstraZeneca privind siguranța, mai arată sursa citată.

author avatar
Andreea Vlad
442 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger