AcasăCORONAVIRUSCe știm despre vaccinul care a panicat UE

Ce știm despre vaccinul care a panicat UE

Ieftin, uşor de depozitat, dezvoltat dintr-un virus care afectează cimpanzeii:  este vaccinul AstraZeneca/Oxford, ale cărui întârzieri de livrare preconizate i-au alarmat pe liderii Uniunii Europene.

Acest vaccin are avantajul de a fi ieftin (circa 2,50 euro pe doză, cu variaţii în funcţie de costurile de producţie locale). De asemenea, este ușor de depozitat: poate fi păstrat la temperatura frigiderului, între două și opt grade Celsius, spre deosebire de vaccinurile de la Moderna și Pfizer / BioNTech care pot fi păstrate doar pe termen lung la temperaturi foarte scăzute: -20  de grade Celsius, respectiv -70. Potrivit AstraZeneca, vaccinul este eficient în proporţie de 70% (comparativ cu peste 90% pentru Pfizer/BioNTech şi Moderna), rezultat validat de revista ştiinţifică The Lancet. Prezintă efecte secundare extrem de rare, cu un singur pacient din 23.754 de voluntari care participă la studiile în curs, care a dezvoltat mielită transversă (o afectare neurologică rară). În detaliu, eficacitatea este de 90% pentru voluntarii care au primit mai întâi o jumătate de doză, apoi o doză completă o lună mai târziu, dar doar 62% pentru un alt grup vaccinat cu două doze complete la o lună, relatează AFP. Este un vaccin bazat pe „vectori virali”:  ia ca suport un alt virus (un adenovirus comun la cimpanzei) care a fost slăbit şi modificat genetic pentru a preveni replicarea noului coronavirus în corpul uman.

Acesta este cel de-al doilea vaccin aprobat de MHRA, Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie, cea mai îndoliată ţară din Europa, cu peste 100.000 de decese asociate COVID-19. Regatul a comandat 100 de milioane de doze, dintre care câteva zeci de milioane vor fi disponibile până la sfârşitul lunii martie. Decizia Autorităţii europene de reglementare este aşteptată astăzi, însă AstraZeneca a anunţat că va putea livra doar „un sfert” din dozele promise iniţial către UE în primul trimestru, din cauza unei „scăderi a randamentului” la o unitate de producţie europeană. Anunțul a stârnit panică în rândurile țărilor UE, în contextul în care  AstraZeneca arată către probleme de randament în unităţile sale europene şi faptul că acest contract  cu Londra a fost semnat cu trei luni mai devreme decât cel încheiat cu blocul comunitar. Grupul farmaceutic  susține că poate livra 17 milioane de doze către UE până la sfârşitul lunii februarie şi estimează capacitatea sa actuală de producţie la 100 de milioane de doze pe lună.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
492 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger