AcasăCORONAVIRUSCe spune Arafat despre noua tulpină de coronavirus: Poate să crească brusc...

Ce spune Arafat despre noua tulpină de coronavirus: Poate să crească brusc numărul celor infectaţi – VIDEO

Ce spune Arafat despre noua tulpină de coronavirus: Poate să crească brusc numărul celor infectaţi - VIDEO

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit despre noua tulpină de coronavirus depistată în Marea Britanie, care a iscat îngrijorare și a generat măsuri la nivelul mai multor state, referitor la condițiile de călătorie către și dinspre acest stat.

”Tulpina, într-adevăr, are o contagiozitate mai mare, (…) cei care se îmbolnăvesc nu înseamnă că crește șansa ca ei să aibă o boală mai gravă prin noua tulpină, deci noua tulpină se pare că duce la simptomele și la semnele și la procentele de agravare care le are și tulpina predominantă (…). Dar faptul că se răspândeşte mult mai repede, faptul că există șansa ca răspândirea ei să fie cu 70 la sută mai agresivă ca şi infecţiozitate, normal poate să crească brusc numărul celor infectaţi”, a explicat Arafat, luni seară, la Digi24.

În acest context, s-au luat măsurile ce țin de limitarea zborurilor și de carantinare a persoanelor care sosesc din Marea Britanie. ”Ăsta este motivul pentru care preventiv s-au luat nişte decizii de către mai multe ţări europene, nu numai în România, pentru a limita zborurile, pentru a induce carantina obligatorie pentru cei care sosesc. Şi unele ţări au luat aceste măsuri pe 10 sau 14 zile, altele pe 48 de ore, în aşteptarea unei analize mai clare şi a unei eventuale decizii la nivel european. (…) Noi am luat decizia pe 14 zile, sunt ţări care au luat decizia pe 10 zile şi sunt ţări care au luat decizia pe perioade mai scurte”, a mai punctat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Cum rămâne cu vaccinul?

Oficialul a mai spus că, din ce se știe până acum, noua tulpină nu va reduce impactul vaccinului antiCovid.

”Deja mai multe autorități oficiale sanitare din Europa au ieșit și au explicat că noua tulpină nu va reduce impactul vaccinului. (…) Apariția mutațiilor este un lucru normal, unele sunt minore, altele pot fi majore. (…) La acest moment, această mutație nu are impact asupra schimbării gravității cazului în care cel infectat să fie mai grav, dar se pare că duce la (…) o răspândirea mai rapidă și asta poate avea impact asupra sistemelor sanitare”, a susținut secretarul de stat.

Ce spune profesorul Rafila

Referitor la acest subiect, profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a precizat: ”Nu e o tulpină neapărat nouă, ea circulă începând din data de 20 septembrie, când a fost primul pacient diagnosticat și tipizată această tulpină, încât în momentul de față se cunoaște destul de bine. Rămâne de văzut dacă campania de vaccinare va fi suficient de rapidă, încât să oprească o transmitere excesivă. Pentru că, până la urmă, asta este problema”.

Totodată, Rafila a fost întrebat dacă vaccinul ar acoperi și această nouă tulpină. ”Teoretic da. Nu există elemente care să arate că anticorpii neutralizanți față de virusurile circulante până în acest moment, inclusiv față de această tulpină, nu ar fi eficient. Dar pentru că este de puțin timp la dispoziția (…) cercetătorilor, rămâne de văzut dacă și efectul neutralizant, protector al anticorpilor rămâne la fel de bun și în cazul acestei tulpini”, a subliniat Rafila, luni, de la Parlament.