Cauta

Ce se întâmplă dacă China pune mâna prima pe vaccinul Covid?

China anunță că unul dintre vaccinurile sale Covid-19 a finalizat cu succes studiile de fază 3. Organizația Mondială a Sănătății este entuziastă. Beijingul trimite doze către țările din America Latină și Africa și celor cu pretenții la Marea Chinei de Sud. Prestigiul SUA ar putea să cadă, administrația ar putea să își asume riscuri, lumea va trebui să își regândească alianțele. Este doar un scenariu, altminteri perfect posibil.

„Dacă China câștigă cursa, exploatează acel avantaj și nu avem încă nimic echivalent. Ce facem?”, se întreabă David Fidler, un expert în sănătatea globală și securitatea națională, care a consultat pentru OMS și Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Ce ar putea merge prost în următoarele luni, întrucât marile puteri vor să pună mâna pe vaccinul Covid-19? Experții în sănătate avertizează că este prea devreme pentru a ști dacă unul dintre cele opt vaccinuri, în prezent în studii de fază 3, se vor dovedi sigure și eficiente în combatera coronavirusului, notează Politico.

Dintre acești opt candidați, patru sunt chinezi, trei sunt finanțați de operațiunea Warp Speed ​​a administrației Trump și unul provine din Australia. Este foarte posibil ca un vaccin chinez să fie primul care va reuși în studiile ultimei faze. Dacă Warp Speed ​​eșuează, SUA ar putea avea probabil șase până la opt luni în urmă în dezvoltarea unuia. Privind miza enormă, fiecare cale potențială va duce la aranjamente geopolitice și capcane științifice spinoase. Ce se întâplă dacă China refuză să ofere SUA un vaccin sigur, sau să-l folosească drept pârghie de negociere pentru a-i slăbi influența globală? Ce se întâmplă dacă administrația Trump sau o administrație Biden refuză să îl accepte?

Ce se întâmplă dacă o „victorie” chineză presează SUA sau Europa să taie finanțările programelor de dezvoltare a vaccinurilor? Deocamdată sunt întrebări fără răspuns. Un vaccin care funcționează va fi „cea mai importantă resursă umană din istoria modernă”, spune Larry Gostin, profesor de Dreptul sănătății globale la Universitatea Georgetown. Țările o vor folosi strategic. După inocularea propriei populații, “este foarte posibil ca Beijingul să nu vândă vaccinul celui mai mare ofertant și îl va folosi pentru influență politică sau pentru o parte a negocierilor comerciale cu SUA”. Oficiali chinezi de rang înalt și producători de medicamente folosesc deja vaccinul ca instrument al diplomației, promițând primul acces în țările de interes strategic.

Prioritatea va fi în Filipine și Indonezia, ambele țări care s-au certat cu China pentru teritoriul din Marea Chinei de Sud și în Brazilia, cel mai important partener politic și economic al Beijingului din America Latină. Dar, dacă China va ajunge mai întâi cu un vaccin disponibil pe scară largă, presiunea asupra SUA pentru a face același lucru va fi chiar mai mare decât este deja. Și n-ar fi exclus ca americanii să aprobe prematur un vaccin – așa cum a făcut președintele rus Vladimir Putin la începutul acestei luni, când a declarat victoria înainte ca vaccinul său să se fi mutat chiar în studiile de fază 3. De asemenea, guvernul britanic a pompat zeci de milioane de lire sterline în vaccinul de la Oxford / AstraZeneca, iar oamenii de știință au spus că sunt dispuși să accelereze procesul de dezvoltare.

Ultimele stiri

  • Pe cine a iubit, în secret, Nicușor Dan, înainte de a avea o relație cu Mirabela. Ce s-a aflat de la unchiul actualului președinte!
  • Sondaj INSCOP. AUR, intenție de vot de 40,5%. Cine completează podiumul
  • Florin Salam, invitat pe scenă la show-ul lui Salvatore Ganacci, de la Neversea Kapital 2025 – VIDEO
  • COD ROȘU de caniculă pentru București și 15 județe. Până la ce valori vor urca temperaturile – HARTĂ
  • Caricatura Zilei
  • AVANTAJELE URMĂRII UNUI PROGRAM DE MASTERAT ÎN LIMBA FRANCEZĂ ÎN ROMÂNIA – STUDIU DE CAZ FABIZ-Master în Antreprenoriat și Administrarea Afacerilor în limba franceză (MEGA)
  • Horoscop 7 iulie 2025 – Sectorul financiar va urma un curs liniştit
  • Acte publicate în Monitorul Oficial (Partea a III-a) vs. în ziare la pierderea lor
  • Alege ce citești
  • Modă și exploatare
  • Exit mobile version