AcasăCORONAVIRUSCe se întâmplă cu cei care au făcut prima doză de AstraZeneca...

Ce se întâmplă cu cei care au făcut prima doză de AstraZeneca și refuză rapelul? Multe țări europene se gândesc să facă asta!

astrazenecaCe se întâmplă cu cei care au făcut prima doză de AstraZeneca și refuză rapelul? Multe țări europene se gândesc să facă asta!

Agenția Europeană pentru Medicamente a confirmat oficial că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca. Prin urmare, multe țări se gândesc să renunțe definitiv la acest vaccin.

Mulți dintre cei care au făcut deja prima doză din AstreZeneca sunt în dilemă și vor să știe dacă pot face rapelul din alt vaccin. De altfel, mai multe ţări europene analizează combinarea vaccinurilor pentru Covid-19 la rapel. Este o mişcare fără precedent care scoate în evidenţă dificultăţile cu care se confruntă guvernele în ţinerea sub control a creşterii numărului de infecţii, transmite Reuters.

După anunțul de miercuri privind existența unei legături între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, miniștrii Sănătății din UE au avut o ședință în format online, în care au încercat să ia o decizie unitară în privința vaccinului AstraZeneca. Unele țări vor să continue vaccinarea cu serul AstraZeneca, sub o strictă supraveghere, în timp ce altele propun să nu-l mai folosească pentru anumite categorii de vârstă.

Valeriu Gheorghiţă respinge ideea combinării vaccinurilor pentru Covid-19

Referindu-se la faptul că există o reticenţă a persoanelor care au primit prima doză de AstraZeneca de a continua schema de imunizare cu acelaşi ser, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare Valeriu Gheorghiță spune că nu este recomandată combinarea a două sau mai multe vaccinuri.

„Nu s-a pus problema să se retragă complet acest tip de vaccin. (…) Dacă se va decide o impunere a unei limite de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul de la AstraZeneca şi există persoane care au primit prima doză şi sunt sub acea limită de vârstă, se va lua o decizie privind schema de vaccinare, dacă se continuă cu acelaşi vaccin sau se va continua cu un alt tip de vaccin, după exemplul Germaniei. (…) Mecanismul care pare a fi implicat în generarea acestor evenimente este unul care ţine de reactivitatea imună a organismului uman, nu pare a fi un fenomen autoimun care să crească riscul de apariţie la a doua doză. Ca atare, dacă avem o persoană care a dezvoltat evenimente trombotice după prima doză, clar este contraindicată administrarea celei de a doua doze cu acelaşi tip de vaccin, însă, nu ne aşteptăm ca la a doua doză să apară aceste evenimente”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță la TVR 1.

Peste 380.000 de români s-au vaccinat până acum cu prima doză de vaccin de la AstraZeneca. De câteva zile a început și administrarea rapelului. Spre deosebire de celelalte vaccinuri, în cazul AstraZeneca doza a doua se administrează după 56 de zile de la prima inoculare.

author avatar
Andreea Vlad
238 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dle COLONEL , UNDE-TI SUNT CELE 500 DE MII DE DOZE ??, le-ai pierdut pe drum ?,UNDE-TI ESTE LOGISTICA ?.
    MARII JONGLERI ,”STAPANII UE „FAC JOCURILE LOR !, CE-ATI FACUT DIN ROMANIA ?,VOI CEI CARE PRETINDETI CA O GUVERNATI !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger