AcasăCORONAVIRUSCe rol ar putea juca pașapoartele vaccinale în pandemie

Ce rol ar putea juca pașapoartele vaccinale în pandemie

După luni de închideri costisitoare, frontiere închise și reduceri ale libertăților personale, conceptul de pașapoarte vaccinale câștigă aderență cu guvernele dornice să-și unească drumul prin următoarea fază a pandemiei Covid-19.

O serie de țări și-au lansat deja propriile forme de certificare destinate, în mod aparent, să ușureze viitoarele călătorii internaționale sau să reînvie activitatea în sectoare puternic afectate, precum turismul. Unii cântăresc dacă să le urmeze  exemplul și să  accepte ideea unui certificat pentru cei care au fost vaccinați. Între timp, scepticii avertizează cu privire la  o serie de efecte adverse pe scară largă care trebuie încă abordate.

Un pașaport de vaccin poate fi definit în general ca o documentație care demonstrează că cineva a fost inoculat împotriva unui virus – în acest caz, SARS-CoV-2. Poate lua forma unui certificat semnat și ștampilat sau a unui cod de răspuns rapid (QR) stocat pe un smartphone. Documentele ar putea deveni necesare pentru o serie de activități, de la călătorii internaționale până la intrarea în teatre și restaurante, a declarat pentru Al Jazeera președintele Consiliului Naffield pentru Bioetică al Regatului Unit, Dave Archard.

Dovada vaccinării ar putea deveni, de asemenea, o condiție „discriminatorie” a angajării, a avertizat el, sau ar putea duce la o „societate pe două niveluri” în care oamenii să aibă nevoie de documentație pentru a-și exercita anumite libertăți sociale, cum ar fi accesarea spațiilor publice. În teorie, capacitatea de a arăta dovezi ale vaccinării ar putea oferi un punct de cotitură în pandemie, permițând țărilor să primească în masă vizitatorii vaccinați și  să reia afacerile puternic afectate – fără teama de virus.Cu toate acestea, în realitate, există întrebări legitime cu privire la modul în care astfel de documente ar funcționa în practică și îngrijorări urgente cu privire la potențialul lor de a exacerba inegalitățile și, eventual, de a împiedica eforturile de a reduce Covid-19.

Care sunt beneficiile și riscurile?

Susținătorii pașapoartelor vaccinale susțin că pot fi folosite pentru a relua în siguranță călătoriile internaționale în masă și pentru a debloca economiile înghețate. Efectiv, dovedind că cineva a fost vaccinat împotriva Covid-19, pașapoartele, în teorie, indică faptul că un individ nu este un potențial vector al virusului. “Se spune că nu mai ești un pericol și asta îți oferă anumite privilegii pe care nu le-ai avea dacă ești un pericol. Deci, să ai pașapoarte de vaccin are sens din această perspectivă ”, spune economistul american Joseph Stiglitz, câștigător al Premiului Nobel.

“Dar, cu excepția cazului în care suntem capabili să ne asigurăm că există acces la vaccinuri pentru toată lumea, aceasta introduce o inechitate importantă”, a adăugat el.Avertismentul lui Stiglitz este una dintre cele mai presante preocupări ridicate cu privire la pașapoartele de vaccin – și anume faptul că inegalitatea globală a accesului la doze înseamnă că orice lansare de certificare ar discrimina pe nedrept acele persoane din națiunile cu mai puține provizii de vaccin.Chiar dacă dozele devin disponibile mai uniform la scară globală, gama actuală de vaccinuri utilizate și ratele lor diferite de eficacitate, reduc în același timp perspectiva creării oricărui tip de certificare uniformă, explică  Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London.

„Avem miliarde de oameni care nu au avut acces în mod variabil la niciun vaccin sau vaccinuri în diferite țări care au o imunogenitate foarte diferită, și au primit teste de anticorpi semnificativ diferite. Cum se poate face acest lucru pentru un document internațional de mărime unică?”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
196 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger