AcasăCORONAVIRUSCe protecție oferă masca dublă?

Ce protecție oferă masca dublă?

Două sunt întotdeauna mai bune decât una? Pentru a se proteja împotriva noilor variante ale coronavirusului, tot mai mulți americani poartă două măști – o adevărată tendință în toată țara.

Este doar un moft pentru a ascunde banala mască chirurgicală sau această alegere vestimentară oferă un real avantaj în fața Covid-19?  Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris  au fost văzuți în mod special purtând o mască dublă. Pentru susținătorii săi, purtarea măștii duble este justificată de apariția de  noi  variante mult mai contagioase ale virusului. Varianta  britanică a  sosit în SUA la sfârșitul lunii decembrie și se crede că este cu 70% mai transmisibilă decât tulpina inițială. Drept urmare, mulți americani și unii experți au considerat că măștile actuale nu mai sunt suficiente pentru a acționa ca o barieră împotriva virusului, în special cele cu țesături cu un singur strat, pentru că opresc doar o parte din aerosoli, aceste microparticule de salivă capabile să transmită Covid-19. Dublarea măștilor pare o soluție ușor de implementat. În această combinație, masca chirurgicală ar acționa ca un filtru. Masca de pânză, pe de altă parte, ar oferi un strat suplimentar de filtrare, permițând în același timp o potrivire mai bună. Linsey Marr și Monica Gandhi, profesori la Universitatea din California și Virginia Techn apără această idee. Inițiativa a primit inițial aprobarea profesorului Anthony Fauci, consilier științific la Casa Albă. Așezarea măștilor funcționează ca „o pătură fizică care ține picăturile și virusul în afară”, a explicat Faucy la emisiunea Today  din 25 ianuarie. „Dacă adăugați un alt strat, are sens să fie mai eficient”.

Eficiență în evaluare

Cu toate acestea, comunitatea științifică dorește să fie precaută cu privire la eficacitatea purtării măștii duble. “Măștile duble sunt o intenție lăudabilă, dar acestea nu au fost încă studiate riguros”, amintește William Schaffner, specialist în boli infecțioase la Vanderbilt University School of Medicine. O lipsă de perspectivă care l-a determinat Fauci să-și reconsidere parțial observațiile în timpul unui interviu acordat CNN. „CDC (Centrul pentru Controlul Bolilor) nu recomandă purtarea a două măști”, a spus consilierul. Pentru că „cel mai important lucru este că toată lumea poartă o mască”. Într-adevăr, recomandările CDC pentru purtarea măștilor nu au fost încă modificate. Dar asta s-ar putea schimba.  Directorul CDC, Rochelle Walensky, a declarat că este în curs un studiu de măsurare a „capacității de protecție” a măștilor duble și „în contextul noilor variante, vor apărea noi date”.

author avatar
Bogdan Borcea