Cauta

Ce oferă cea mai bună protecție: o infecție Covid sau vaccinul?

Anticorpii produși ca urmare a infecției naturale Covid-19 oferă o protecție mai eficientă – sau mai mică – decât cea  dobândită prin vaccinare?

Un nou studiu realizat în Israel a concluzionat că imunitatea naturală conferă o protecție mai durabilă și mai puternică împotriva infecțiilor, bolilor simptomatice și spitalizării cauzate de varianta Delta a SARS-CoV-2, comparativ cu imunitatea indusă de două doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

Cei care au avut o infecție anterioară urmată de vaccinare au fost și mai bine protejați.

Un alt studiu a arătat că și cei cu infecții ușoare Covid au răspunsuri imune suficient de bune pentru a ajuta la reducerea riscului de reinfecție în viitor.

Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează de riscurile contractării coronavirusului fără protecția pe care vaccinurile o oferă.

Mecanismul protecției naturale

Protecția naturală a anticorpilor apare după ce o persoană a fost infectată cu virusul SARS-Cov-2 care cauzează Covid-19. Răspunsul inițial este dat de către sistemul imunitar înnăscut, care recunoaște materialul viral ca fiind „străin” și începe să îl îndepărteze în timp ce semnalizează și altor părți ale sistemului să se alăture luptei. Acest răspuns limitează răspândirea virală către alte celule din corp.

Apoi, celulele T – o altă parte a sistemului imunitar – sunt “recrutate” pentru a identifica celulele infectate și a le distruge.

Celulele T recunosc celulele infectate deoarece au markeri de identificare pe suprafețele lor exterioare care indică faptul că sunt infectate.

Celulele B de memorie sunt, de asemenea, activate, generând un răspuns imun rapid în cazul în care individul intră în contact cu SARS-Cov-2 în viitor. Dacă virusul mută, este posibil ca aceste celule B să nu poată să-l recunoască și să dureze mai mult timp pentru a activa restul sistemului imunitar.

Potrivit cercetărilor, persoanele care au avut o boală mai severă tind să aibă niveluri mai ridicate de anticorpi, cel mai probabil din cauza încărcăturilor virale mai mari și a expunerii prelungite la virus.

Vaccinurile induc același răspuns al celulelor T ca infecția naturală, precum și producerea de celule B cu memorie, notează Al Jazeera. Însă protecția indusă de vaccin vine cu un risc mult mai mic de boli grave decât cel asociat cu infecția naturală, ceea ce studiul israelian nu abordează.

Ultimele stiri

  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Polițiști înjurați și amenințați de mai mulți indivizi, în plină stradă. Imaginile publicate de Sindicatul Europol – VIDEO
  • Ciucă: „Șansa PNL este să aibă candidat la președenție”
  • SUA avertizează că nu acceptă un joc la două capete al Chinei. Ori cu occidentul, ori cu rușii!
  • VIDEO| Putin și Xi își anunță frăția și condamnă Statele Unite
  • Guvernul mai împrumută 1,3 miliarde!
  • Poza Zilei
  • Exit mobile version