AcasăCORONAVIRUSCe nu se spune despre vaccinul anti-Covid-19

Ce nu se spune despre vaccinul anti-Covid-19

Compania Pfizer a anunțat recent că vaccinul anti-Covid creat în laboratoarele proprii are o eficiență de 90%. La numai câteva zile distanță, și Moderna, un alt colos Big Pharma, s-a grăbit să arunce pe piață informația că are vaccinul anti-Covid, iar eficiența sa este de 94,5%. Spre deosebire de vaccinul antigripal, care se administrează o singură dată, ambele vaccinuri dezvoltate în prezent de marii specialiști de la Pfizer și Moderna necesită două „înțepături”, date la trei, patru săptămâni distanță.

Informația asta nu prea s-a zis, a fost ascunsă undeva la finalul materialelor de presă, mascată de mărețele anunțuri privind eficiența ridicată a celor două vaccinuri. Dar mai sunt și altele care nu s-au spus, iar multe, foarte multe semne de întrebare își caută în continuare răspunsurile.

Atât Pfizer, cât și Moderna au efectuat studii pe două grupuri: de o parte, voluntarii care au primit vaccinul, de cealaltă, cei care n-au fost vaccinați; toți subiecții studiului au fost testați negativ înainte de începerea procesului. Analiza s-a făcut atunci când a fost atins un număr țintă de „cazuri”, definite prin testarea pozitivă. Presa nu a primit nicioo informație despre numărul de cicluri pentru testele PCR și nici dacă respectivele „cazuri” aveau simptome sau nu. La fel, nu sunt informații despre spitalizări sau decese.

Studiul Pfizer a avut 43.538 de participanți, iar analiza a fost realizată după 164 de cazuri. Procentul de PCR pozitiv a fost de 0,7%. La Moderna, s-au  înscris 30.000 de voluntari. Au existat 95 de „cazuri” (la 15.000 de participanți la control), deci un procent de aproximativ 0,6%. Cam atât și cu marea eficiență despre care vorbește Big Pharma, nu credeți?!

Pe de altă parte, nici până în ziua de azi nu s-au prezentat dovezi că vaccinul ar preveni spitalizările sau decesele. Moderna a anunțat că 11 cazuri din grupul testat au fost pacienți cu un grad sever, însă fără a defini „severitatea” bolii. Iar dacă au existat spitalizări sau decese în oricare dintre aceste grupuri, la fel, n-am aflat, tăcere totală.

O bună măsură a eficacității poate fi dată de numărul de vaccinări pentru a preveni o spitalizare sau un deces. Însă aceste cifre nu sunt disponibile în cazul vaccinurilor anti-Covid produse de Pfizer și Moderna. Ziariștii și, în fapt, toată echipa de PR care lucrează pentru marile companii farmaceutice sunt oameni foarte inteligenți. Dacă ar exista o cât de mică șansă de reducere a ratei mortalității din aceste vaccinuri, cred că astfel de informații s-ar fi regăsit în primul paragraf al tuturor știrilor despre „mărețele descoperiri” făcute de Pfizer și Moderna.

Nici despre durata de „viață” a unui vaccin nu se știe mare lucru. De fapt, anunțul că va fi nevoie de două doze de vaccinare ascunde multe. În primul, ne spune că răspunsul anticorpilor pare să fie de scurtă durată. Iar cu cât sunt necesare mai multe vaccinări, cu atât este mai mare riscul de apariție a unor efecte secundare.

Dar cel mai mult îngrijorează faptul că nu s-au oferit informații despre siguranța vaccinurilor Pfizer și Moderna. Nici măcar una singură! Guvernele lumii fac deja planuri de vaccinare în masă, însă pe toate meridianele apar zilnic numeroase cadre medicale care se revoltă/ răscoală împotriva, mulți medici preferând mai degrabă să-și încerce șansa cu noul coronavirus decât să se vaccineze!

Pfizer și Moderna au tot interesul să semneze contracte pe bandă rulantă cu autoritățile naționale, însă și noi avem obligația să citim cât mai bine anunțurile Big Pharma dacă ținem la sănătatea noastră.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
937 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger