AcasăCORONAVIRUSCe măsuri se pregătesc? Raed Arafat: Nu putem să stăm să vedem...

Ce măsuri se pregătesc? Raed Arafat: Nu putem să stăm să vedem cum unii încalcă regulile. Și cum spitalele sunt pline

Ce măsuri se pregătesc? Raed Arafat: Nu putem să stăm să vedem cum unii încalcă regulile. Și cum spitalele sunt pline

Noul coronavirus continuă să dea bătăi de cap. Cum situația Capitalei, ca urmare a depășirii ratei de incidență de 6 la mie, continuă să preocupe, iar bucureștenii așteaptă să afle ce decid autoritățile, având în vedere temerile că orașul ar putea intra în carantină, secretarul de stat aflat în fruntea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a anunțat ce se are în vedere la nivel oficial.

”Putem să ne aşteptăm la anumite reglementări în următoarea perioadă care unu: să intensifice controalele pe mecanismele care există deja şi care sunt aprobate (…) şi este posibil să apară (…) unele reguli care să fie aplicate pe durata weekendului, tocmai (…) să nu impacteze activităţile esenţiale, dar să limiteze activităţile neesenţiale. (…) Putem să vedem că alte ţări sunt din nou cu măsuri mult mai dure. Noi n-am fost adepţii unor măsuri dure, măsuri radicale, dar nici nu putem să stăm să vedem cum unii încalcă regulile sau nu respectă regulile şi cum spitalele sunt pline cu pacienţi”, a declarat Arafat, marți seară, la Digi24.

Carantină totală de weekend?

Întrebat dacă i se pare o idee bună prelungirea carantinei de noapte, Arafat a răspuns: ”Da. În anumite momente și poate pentru a reduce activitățile neesențiale, da. (…) Nu este sigur, se discută aceste lucruri (…). Vedem țări care au aceste carantine de noapte, care încep de la ora 18 în Franța, alții la ora 20, la ora 21, noi la ora 22. Da, este o măsură importantă care poate să reducă contactul și mobilitatea și tot care duc la răspândirea virusului”.

Totodată, secretarul de stat a fost întrebat despre varianta unei eventuale carantine totale de week-end. Totul, având în vedere că s-a vehiculat în spațiul public un astfel de scenariu, pentru Capitală. ”Astea sunt discuțiile care nu vreau să le speculăm. Între carantină totală, adică să intri în casă, să te închizi, să nu ieși deloc nu cred că așa ceva va fi, dar vor fi, poate, unele măsuri în care anumite activități vor fi reduse. (…) Să te duci în oraș, să te plimbi departe de acasă (…) după o anumită oră, poate în loc să fie ora 22, să fie o oră mai devreme. Adică o anumită oră mai devreme. Se va stabili acest lucru. Nu venim cu speculații până nu se va discuta acest lucru concret, să vedem care vor fi propunerile”, a precizat oficialul.