AcasăCORONAVIRUSCe ar însemna până la urmă un Covid endemic

Ce ar însemna până la urmă un Covid endemic

La doi ani după pandemie, guvernele  speră că varianta Omicron, mai puțin severă, dar care se răspândește rapid, marcheză un punct de cotitură, o trecere spre o fază mai previzibilă și mai gestionabilă.

Hotărâți să scape de criză și să evite mai multe restricții, oficialii din unele țări sugerează că se apropie timpul pentru a trata Covid-19 ca pe o boală endemică, cum ar fi gripa sezonieră. Experții Organizației Mondiale a Sănătății spun că este prematur.

Concluzia: calea pentru atingerea acestui stadiu endemic este plină de incertitudini, punând întrebări dificile pentru factorii de decizie de pretutindeni.

O boală care este endemică este prezentă în mod continuu într-o anumită populație la un nivel mai scăzut și mai stabil, chiar dacă cazurile cresc în anumite condiții.

Oamenii de știință se așteaptă ca atunci când destui oameni obțin cel puțin o anumită protecție împotriva coronavirusului prin vaccinuri sau infecții anterioare, aceasta va reduce răspândirea virusului, spitalizările și decesele, astfel încât, în timp, Covid va reprezenta o amenințare mai mică.

Endemic nu înseamnă o ușurare

Virusul nu va dispărea în totalitate, totuși, iar bolile endemice pot avea efecte serioase.

“Endemic în sine nu înseamnă o ușurare. Endemic înseamnă doar că virusul este aici pentru totdeauna”, a declarat pentru Bloomberg directorul OMS pentru situații de urgență, Mike Ryan.

La mijlocul lunii ianuarie, pandemia seceră 50.000 de vieți pe săptămână la nivel global. A învăța să trăiești cu virusul nu ar trebui să însemne a îndura atât de multă moarte, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Covid-19 arată endemic în funcție de nivelul de imunitate, mai ales al țărilor dezvoltate unde marea majoritate a populației este complet vaccinată.

Statele sărace sunt departe de acest obiectiv – pandemia nu are granițe. Prin urmare, a trasa o linie roșie între pandemic și endemic pare lipsită de sens.

Rolul Omicron

Datele arată că cea mai recentă iterație a coronavirusului, Omicron, este mai puțin virulentă față de variantele anterioare, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să provoace spitalizări și decese. Dar Omicron, mai transmisibilă, creează creșteri ale infecțiilor.

Această caracteristică ar putea însemna că ar putea accelera o tranziție către o etapă endemică, învingând varianta mai dăunătoare Delta. Și aici există un avertisment important: nu este încă clar dacă Omicron se răspândește chiar atât de repede pentru a putea permite populațiilor să-și construiască imunitatea naturală sau dacă va permite Deltei să reapară.

Este imposibil de știut cum vor arăta următoarele variante și cât de infecțioase și virulente pot fi. O altă necunoscută este cât de durabilă va fi imunitatea.

Coronavirusul se poate dovedi a fi similar cu virusul gripal, care produce un număr relativ constant de cazuri anual, dar are și potențialul de a provoca epidemii și chiar pandemii atunci când suferă de mutații suficient pentru a se sustrage imunității pe care un număr mare de oameni o au de la vaccinare și infecții anterioare.

Covid endemic ar putea însemna între 40.000 și 100.000 de decese pe an numai în SUA, a estimat Trevor Bedford, specialist în evoluția virală la Centrul de Cercetare Fred Hutchinson din Seattle. Prin comparație, gripa ucide de la 12.000 la 52.000 de oameni.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
520 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger