AcasăCORONAVIRUSCazurile de Covid printre cei vaccinați, obsesia conspiraționiștilor online

Cazurile de Covid printre cei vaccinați, obsesia conspiraționiștilor online

Problema  dezinformării este recurentă: dacă o persoană publică vaccinată se îmbolnăvește de Covid-19, imediat  conspiraționiștii de pe rețelele de socializare ies la atac și susțin că vaccinurile nu sunt eficiente.

O marotă vizibilă în ultimele zile în Statele Unite: purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, Jen Psaki, un judecător de la Curtea Supremă, Brett Kavanaugh, şi actorul de comedie Chris Rock – toți s-au infectat cu noul coronavirus, precum şi fostul secretar de stat Colin Powell, decedat în urma unor complicaţii medicale asociate Covid-19.

Anunțurile despre infecția lor cu SARS-CoV-2 au declanșat de fiecare dată un potop de informații false online. Și în România se amestecă cu inconștiență două afirmații cu sensuri diferite: “a murit după vaccinul Covid” cu „a murit din cauza vaccinului Covid”.

Cazurile de infecții în rândul persoanelor vaccinate nu reprezintă însă o surpriză şi nu înseamnă că vaccinurile anti-Covid nu sunt eficiente, potrivit autorităţilor medicale americane.

Însă afirmaţiile care susţin contrariul pot să erodeze încrederea publicului general în astfel de măsuri de sănătate publică, devenite cruciale într-o perioadă în care copiii din grupa de vârstă 5-11 ani au în sfârşit şi ei acces la vaccinuri în Statele Unite.

„Fiecare contaminare a unei persoane vaccinate întărește îndoielile oamenilor care sunt îngrijorați cu privire la eficacitatea vaccinurilor”, a spus Andy Carvin, de la laboratorul de cercetare  digitală științifică al Atlantic Council, un think tank cu sediul la Washington.

După ce a anunțat că a fost testată pozitiv, Jen Psaki a explicat că simptomele sale sunt ușoare și asta datorită vaccinului. Fapt care nu a împiedicat un internaut să declare pe Twitter, unde Psaki are 12.000 de admiratori,  că infectarea ei reprezintă „dovada vie că vaccinul nu funcţionează”. Și nu este singurul conspiraționist care face astfel de afirmații, relatează AFP.

Declaraţii similare au apărut şi după anunţurile privind infectările lui Brett Kavanaugh şi Chris Rock, precum şi după moartea lui Colin Powell, în pofida faptului că generalul  suferea de mielom multiplu, o formă de cancer a sângelui, care afectează sistemul imunitar şi limitează eficacitatea vaccinului.

Vaccinul nu este un “scut magic”

Numărul vaccinaților continuă să crească, iar odată cu acesta ar trebui să crească și numărul cazurilor de Covid-19 – inclusiv cele mai grave – în populația imunizată, făcând lupta împotriva dezinformărilor cu atât mai vitală.

„Vaccinarea este o tehnologie excelentă, dar nu este un scut magic”, spune Devon Greyson, care conduce cercetări în domeniul sănătății publice la Universitatea  British Columbia din Canada.

Este foarte important ca autoritățile să definească mai bine ceea ce publicul este îndreptăţit să se aştepte de la vaccinuri, precum beneficiile şi limitele lor, a adăugat Yotam Ophir, specialist în dezinformări în materie de sănătate şi ştiinţă din cadrul Universităţii Buffalo din Statele Unite.

El susține că dezinformarea în materie de sănătate ar trebui să fie combătută de politici publice, întrucât „suntem extrem de dependenţi de bunul plac al unor companii private, precum Facebook şi Twitter” în acest domeniu.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
626 afisari

6 COMENTARII

  1. S-a inceput cu „vaccinul este eficient 90%”. Am ajuns la a 4-a doza in unele state. Care ar fi concluzia logica?

  2. Japita ,ai ajuns rau.Lasa-te de jurnalism,nu e de tine ,daca vrei iti gasim un post de secretara la Pfizer ca acolo ti-e locul.Sa nu iti uiti fusta mini.

  3. D-le Jacotă, ce ești, sergent? Sau te-au trimis securicii și la studii superioare, cu stele mari pe umeri???? Auzi, la origine, comunismul a fost tot o conspirație, până cică a învins! Nu? Ai avut curiozitatea să vezi câți au omorât??? Mai ai curaj să-i susții pe neomarxiști, cu vaxul lor cu tot??? Trezește-te bă băiatule……..

  4. Concluzia logica este ca doar niste naivi isi inchipuie ca se vor opri aici.Dupa vaccinarea cu nspe doze fraierii vor fi aruncati in Evul Mediu fara curent,gaze,masini,hrana naturala in numele salvarii planetei de incalzirea globala.Si atunci ca si acum se vor gasi aceeasi imbecilii de serviciu care vor aproba totul.Ce sa faci,mandria de a fi vaccinat nu are egal.

  5. Publicitatea e bună de ambele părți. Fiecare înțelege ce dorește din astfel de știri.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger