AcasăCORONAVIRUSCaz incredibil la Iași: Un medic a stocat datele personale ale pacienților...

Caz incredibil la Iași: Un medic a stocat datele personale ale pacienților COVID-19

Caz incredibil la Iași: Un medic a stocat datele personale ale pacienților COVID-19Caz incredibil la Iași: Un medic a stocat datele personale ale pacienților COVID-19

Un medic din Iași, care crede în teoriile conspirației, a stocat pentru uz personal listele cu datele personale ale pacienților, încălcând astfel legea – GDPR-ul – întrucât voia să demonstreze că numărul cazurilor de COVID-19 ar fi mult mai mic decât cel anunțat de autorități.

Răzvan Constantinescu, fost membru al ALDE, este una dintre persoanele din sistemul medical din România care pun la îndoială informațiile oficiale despre evoluția infectărilor cu SARS-CoV-2.

Medicul primar de Medicină internă și Gastroenterologie la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași a dezvăluit pe Facebook că a salvat listele cu pacienți, deși legea îi interzice acest lucru.

Medicul dezvăluie că a „salvat” listele cu pacienți

„NEDUMERIRE

Explicați-mi și mie: dacă în listele de cetățeni care se adresează celui mai mare spital din Moldova se înregistrează zilnic, în ultimele 10 săptămâni, maximum 2 (doi!) noi infectați (de obicei unul singur din 100), de unde scot marafații (sic!) 800 zilnic în toată țara?

P.S. Am salvat toate listele din ultimele 4 luni, cu nume, CNP, cu tot”, a dezvăluit medicul pe rețeaua de socializare.

Doctorul Răzvan Constantinescu nu este implicat în tratarea cazurilor COVID-19 întrucât Spitalul „Sf. Spiridon” nu preia astfel de cazuri, fapt recunoscut și de el pentru newsweek.ro.

„Nu, spital nostru nu tratează pacienți COVID. E doar un filtru. Cei testați pozitiv sunt îndrumați către spitalul de boli infecțioase”, a precizat el.

Specialistul a încălcat Regulamentul de protecție a datelor cu caracter personal (GDPR), însă susține că nu le-a colectat, ci „ ci au intrat automat în mail-ul profesional”, însă, de fapt, le-a și salvat.

„Pot accesa datele absolut oricarui pacient din spital”

„Nu le-am colectat, ci au intrat automat în mail-ul profesional. Eu doar le-am salvat. Într-adevăr, nu le pot face publice decât dacă le-aș acoperi numele și măcar o parte a CNP-ului. În calitate de medic al spitalului pot accesa datele absolut oricarui pacient din spital și sunt totodată obligat să respect confidențialitatea datelor fiecărui pacient în parte, putând doar exprima opinii cu privire la cazuistică în general. Este necesar ca medicii să știe starea testării tuturor pacienților”, a precizat dr. Constantinescu.

În plus, medicul a punctat că poate folosi datele pacienților salvate în computerul personal „doar în instanță”.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
342 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger