AcasăCORONAVIRUSCâți cetățeni străini s-au vaccinat până acum în România. Șeful CNCAV a...

Câți cetățeni străini s-au vaccinat până acum în România. Șeful CNCAV a anunțat cifrele – VIDEO

Câți cetățeni străini s-au vaccinat până acum în România. Șeful CNCAV a anunțat cifrele - VIDEO (foto: Facebook/Guvernul României)

Nu sunt puțin cetățenii străini care s-au vaccinat împotriva COVID-19 pe teritoriul autohton. O spun cifrele oficiale.

Pe măsură ce continuă, la nivel național, campania de vaccinare , s-au aflat date actualizate cu privire la numărul persoanelor care au fost imunizate deja antiCOVID. Inclusiv faptul că numărul cetățenilor străini care au fost vaccinați împotriva COVID-19 pe teritoriul României se apropie de 20.000. ”Numărul total al cetățenilor străini, de la debutul campaniei de vaccinare, care au fost vaccinați în România este de circa 19.861”, din câte a precizat Valeriu Gheorghiță, medicul aflat în fruntea Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Totodată, la nivel de cifre, șeful CNCAV a făcut referire la vaccinarea în unitățile sanitare. ”La acest moment sunt 51 de spitale publice în care au fost vaccinați 799 de pacienți din 19 județe, sunt cinci spitale private în care au fost vaccinați 168 de pacienți din 4 județe: Alba, Bacău, Brașov Sălaj. Şi în această săptămână demarează activitatea de vaccinare în alte 83 de spitale publice din 29 de județe și în 18 spitale private din 11 județe”, a anunțat Gherghiță.

Câte persoane s-au vaccinat în cadrul cabinetelor de medicină de familie

De asemenea, oficialul aflat în fruntea CNCAV a dat detalii și cu privire la imunizarea prin intermediul cabinetelor medicilor de familie care s-au înscris pentru a face parte din acest demers de vaccinare.

”Vaccinarea la medicii de familie știm că a debutat pe 4 mai. Se distribuie, în momentul de față, orice tip de vaccin, ținând cont de faptul că și vaccinul de la compania Pfizer are autorizare pentru stabilitate la 2 grade timp de 30 de zile. În acest moment, vaccinarea se derulează în toate județe, inclusiv în municipiul București, și sunt peste 1.932 de medici de familie care au activitate de vaccinare.

Sunt aproape 2.500 de medici de familie care, până la acest moment, au încheiat deja contracte cu casele de asigurări de sănătate și urmează să primească, progresiv, vaccinurile și materialele sanitare încât să debuteze activitatea de vaccinare”, a punctat Gheorghiță.

De asemenea, șeful CNCAV a mai anunțat, în cadrul conferinței de presă de la Palatul Victoria, că ”dintre cei care deja vaccinează, 981 de cabinete de medicină de familie sunt în urban și 951 sunt în mediul rural. Până la acest moment s-au vaccinat, prin cabinetele de medicină de familie, 48.833 de persoane, din care 43,3% în urban, restul de 56,6% în mediul rural”.

Topul prezentat de șeful CNCAV

Mai mult, Valeriu Gheorghiță a prezentat și clasamentele cu județele ”fruntașe” la nivel de vaccinare prin intermediul cabinetelor de medicină de familie – atât la nivel de oraș, cât și din mediul rural. ”Topul județelor care au asigurat cel mai mare număr de persoane vaccinate prin cabinetele de medicină de familie, în funcție de urban și rural: în urban, la data de 23 mai, cele mai multe persoane vaccinate prin cabinetele de medicină de familie sunt în județul Timiș – 2.735, urmat de București – 1.554, Dâmbovița – 1.145 și Dolj – 1.063.

De asemenea, topul județelor în funcție de numărul de persoane vaccinate prin cabinetele de medicină de familie în rural, de această dată: Timiș iarăși este pe primul loc, 2.018 persoane, urmat de Călărași – 1.907 persoane, Dolj – 1.849 de persoane, Dâmbovița – 1.714 persoane, Mureș – 1.478 de persoane”, a mai precizat medicul Gheorghiță.