AcasăCORONAVIRUSS-a aflat pentru cât timp trebuie să stea în izolare un bolnav...

S-a aflat pentru cât timp trebuie să stea în izolare un bolnav de COVID-19. De ce în România este altfel

Cât trebuie să stea un bolnav COVID-19 în izolare: Autoritățile medicale din SUA explicăCât trebuie să stea un bolnav COVID-19 în izolare: Autoritățile medicale din SUA explică

Persoanele care au avut o formă ușoară de COVID-19 sau una moderată pot ieși din izolare după 10 zile și nu trebuie reexaminate înainte de a reveni la serviciu, potrivit unui raport oficial al CDC.

Documentul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea bolilor, publicat miercuri, spune că simptomele reprezintă o măsură mai bună de a analiza cât de infecțioasă este o persoană este cineva, astfel încât acestea să nu fie „ținută inutil izolată și exclusă de la muncă sau alte responsabilități”.

În document se notează faptul că SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, este atât de nou încât medicii încă mai descoperă lucruri despre modul în care funcționează. Pe măsură ce mai multe date devin disponibile, comunitatea medicală capătă o mai bună înțelegere a modului în care persoanele infectate pot evita transmiterea bolii.

Izolare de 10 – 20 de zile, în funcție de gravitatea bolii

„Nu aveam acest tip de date în primele zile ale pandemiei. Acum se îndreaptă cu adevărat către recomandări bazate pe știință, pe măsură ce aplicăm datele care vin”, a spus dr. Roger Shapiro, profesor de imunologie și boli infecțioase la Școala Harvard de Sănătate Publică.

Persoanele cu o formă gravă de COVID-19, multe dintre ele fiind spitalizate, ar putea fi infecțioase timp de 20 de zile, deși majoritatea nu sunt.

Majoritatea celor cu o formă gravă a bolii boală severă, mai mult de 88%, nu mai erau infecțioase după 10 zile. Iar 95% nu au mai fost infecțioase după 20 de zile, potrivit CDC.

Un bolnav de COVID-19 poate transmite boala și înainte de apariția simptomelor

Se pare că pacienții ar avea cel mai mare grad de infecțiozitate cu două până la trei zile înainte de apariția primelor simptome specifice bolii, potrivit specialistului Roger Shapiro.

„Odată ce ai simptome, devii mai puțin infecțios”, a punctat acesta.

Virusul, mai puțin transmisibil după a cincea zi de la apariția simptomelor

Într-un studiu amplu din Taiwan, citat de CDC, se arătase că existau șanse mai mari de contractare a virusului dacă o persoană avea contact cu o altă persoană bolnavă, în primele 5 zile de la apariția simptomelor. În studiul acesta nu au fost descoperite cazuri de persoane care să fi luat boala de la persoane infectate aflate în a 6-a zi sau mai mult de la apariția simptomelor.

O proporție necunoscută dintre cei care sunt infectați cu COVID-19 au boală asimptomatică și foarte mulți nu știu niciodată că sunt infectați.

„Aș spune că un pacient complet asimptomatic este mai puțin probabil să transmită boala, însă cu siguranță poate”, a punctat epidemiologul Shapiro.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
281 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger