AcasăCORONAVIRUSCât poate dura imunitatea dată de vaccinul anti-Covid. Răspunsul medicului Valeriu Gheorghiță

Cât poate dura imunitatea dată de vaccinul anti-Covid. Răspunsul medicului Valeriu Gheorghiță

Valeriu GheorghitaCât poate dura imunitatea dată de vaccinul anti-Covid. Răspunsul medicului Valeriu Gheorghiță

Imunitatea dată de vaccinul antiCovid ar putea dura și peste un an, afirmă coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Medicul a spus că anticorpii încep să apară la 14 zile de la administrarea primei doze de ser, în cazul vaccinului bazat pe tehnologia ARN mesager, cum este serul Pfizer.

„Se estimează probabil o durată de peste un an al răspunsului imun, posibil şi mai mult. Sunt date care vor veni, sunt în dinamică, această durată de peste un an este doar o estimare, trebuie să subliniez acest lucru, urmează să fie consolidat de date”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Antena 3.

Acesta a precizat că e nevoie de o a doua doză pentru a ne bucura de beneficiile reale ale vaccinului. Potrivit protocolului, a doua doză de vaccin se administrează după 21 de zile de la prima doză. După administrarea rapelului, răspunsul imunitar apare la 10 zile în cazul serurilor de la Pfizer şi Moderna şi 2 săptămâni pentru vaccinul produs de AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiţă a explicat şi care este motivul pentru care România a decis să nu amâne vaccinarea cu a doua a doză a celor care au fost deja imunizaţi.

„Agenţia Europeană a Medicamentului a făcut nişte precizări cât se poate de clare şi anume că nu se recomandă amânarea rapelului şi anume rapelul pentru Pfizer trebuie făcut la trei săptămâni. Practic, cu cât distanţăm rapelul faţă de prima doză, creştem probabilitatea ca persoana respectivă să se infecteze între prima doză şi rapel.

Or, ar fi păcat să se întâmple acest lucru, având în vedere că avem o rată mare de acoperire vaccinală pentru lucrătorii din sistemul medical şi social şi cred că este de datoria noastră să asigurăm rapelul tuturor persoanelor care au primit prima doză”, a adăugat Gheorghiţă.

Întrebat dacă acest vaccin va deveni unui sezonier, precum cel gripal, medicul a răspuns: „Este un virus care nu are o variabilitate genetică atât de mare ş nu are o rată de acumulare de mutaţii atât de mare. Virusul gripal îşi cumulează circa 12-14 mutaţi lunar, spre deosebire de acest virus SARS-CoV-2 care îşi acumulează circa două mutaţii lunar”.

author avatar
Andreea Vlad
449 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger