AcasăCORONAVIRUSCât de periculos este vaccinul anti-COVID? Alexandru Rafila dezvăluie efectele adverse!

Cât de periculos este vaccinul anti-COVID? Alexandru Rafila dezvăluie efectele adverse!

Alexandru Rafila Cât de periculos este vaccinul anti-COVID? Răspunde Alexandru Rafila. Atenţie la efectele adverse!

Vaccinul anticoronavirus anunțat de compania Pfizer ca având o eficiență de 90 la sută are și unele dezavantaje.

În primul rând, trebuie păstrat în condiții absolut speciale: la minus 80 de grade! Asta pune mari probleme logistice nu numai în România, ci peste tot, în legătură cu felul în care acest vaccin va ajunge până în regiunile cele mai izolate dintr-o țară.

Ce efecte adverse are acest vaccin?

Până acum au fost reacții de durere la locul administrării, subfebrilitate sau un ușor disconfort pentru o perioadă de câteva ore. Nimic altceva, cel puțin din ce relatează producătorii. Aceste efecte adverse caere sunt totdeauna contabilizate vor fi verificate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Încă un lucru care este foarte important: orice reacție adversă va fi monitorizată și introdusă într-un sistem electronic de raportare. Aici este vorba despre un parteneriat între Institutul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională a Medicamentului, iar oricine va face acest vaccin va avea posibilitatea să raporteze imediat, în timp real, dacă apare vreo reacție adversă.

Dacă se constată cumva că reacțiile adverse sunt grave, pun într-un fel în pericol sănătatea, cu siguranță se oprește vaccinarea până la clarificarea cauzelor și nu continuă decât în condiții de siguranță„, a spus Alexandru Rafila la postul Antena 3.

Când va ajunge vaccinul în România?

Deocamdată, se pune problema cum o să ajungă acest vaccin în țările Uniunii Europene, pentru că și avioanele trebuie să asigure această temperatură foarte scăzută. Apoi, în momentul în care ajunge, se pune problema de a avea o rețea de distribuție către acele centre unde se va face vaccinarea.

Trebuie să înțeleagă toată lumea că acest vaccin nu poate fi făcut în cabinetele medicilor de familie și nici nu s-a pus problema, pentru că el nu vine ambalat în așa fel încât să poată fi luat cu tășcuța de la DSP, cum facem noi în România„, a declarat medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Cel mai devreme, prima tranșă de vaccinuri va ajunge în România în februarie, 2021. Uniunea Europeană are contract autorizat pentru 2,2 miliarde de doze. Raporatat la număr de populație, în România ar urma să intre din acest contract 9 milioane de doze, însă acestea se vor livra etapizat. Din primă tranșă, vom avea 1 milion de vaccinuri„, a explicat şi Alexandru Rafila.

author avatar
Andrei Ștefan