AcasăCORONAVIRUSCât de mare este răspândirea coronavirusului în școli

Cât de mare este răspândirea coronavirusului în școli

Un raport publicat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și preluat de Public Health France face bilanțul rolului școlilor în transmiterea virusului.

Obiectivul este de a oferi „o imagine de ansamblu asupra epidemiologiei și a caracteristicilor bolii Covid-19 la copii (0-18 ani) din țările Uniunii Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Regatul Unit ” și să aibă „ o evaluare a rolului școlilor și unităților de îngrijire a copiilor în transmiterea SARS-CoV-2”. Astfel, se precizează că o „proporție mică (mai mică de 5%) din toate cazurile Covid-19 raportate în UE / SEE și Marea Britanie se referă la copii. De asemenea, “copiii sunt mult mai puțin susceptibili să fie spitalizați sau să aibă un rezultat fatal decât adulții”. Această proporție scăzută trebuie comparată cu formele „mai ușoare sau asimptomatice” observate, însemnând că „ infecția poate trece neobservată sau nu poate fi diagnosticată”, notează Ouest France.  Dacă au fost documentate „foarte puține cazuri grupate de Covid-19 în școli” , acestea există și sunt greu de detectat „din cauza puținelor simptome la copiii infectați” .

Cu toate acestea, transmisia de la copil la copil în școli este rară, potrivit ECDC. Fără îndoială, este unul dintre efectele măsurilor de igienă și distanțării sociale aplicate în școli. Pe de altă parte, studiile rămân contradictorii cu privire la „impactul închiderii / redeschiderii școlilor asupra nivelurilor de transmitere în comunitate” . Autoritățile de sănătate publică din Franța avansează date din câteva țări europene pentru a concluziona, în ciuda tuturor, că „redeschiderea școlilor nu a fost asociată cu o creștere a transmiterea comunității”. În contextul actual, însă, riscurile „transmiterii comunității” sunt cele care ridică întrebări. Care va fi rezultatul creșterii numărului de cazuri în populația generală, combinat cu importanța formelor asimptomatice la copii? Public Health France (PHF) subliniază că „este puțin probabil ca școlile să fie medii mai favorabile pentru răspândirea virusului decât mediile profesionale sau de agrement, cu densități similare de populație”. Guvernul a anunțat deja măsuri mai stricte, care vor fi puse în aplicare cel târziu la începutul lunii septembrie,  cum ar fi purtarea unei măști în toate spațiile din afara birourilor individuale. PHF își încheie raportul cu acest mic memento: „Deciziile referitoare la punerea în aplicare a măsurilor de control în școli și la închiderea / deschiderea acestor unități trebuie să fie în concordanță cu alte decizii privind distanțarea fizică și sănătatea publică în cadrul comunității.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
132 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger