AcasăCORONAVIRUSCâștigătorii și învinșii după un an de rezistență Covid-19

Câștigătorii și învinșii după un an de rezistență Covid-19

De un an încoace, clasamentul de rezistență Covid al Bloomberg a urmărit cele mai bune și mai proaste locuri în timpul pandemiei, combinând date de la controlul focarelor, bilanțul deceselor, situația economică a țărilor și campaniile de vaccinare.

Douăsprezece luni de la clasament au clarificat un lucru: performanța trecută nu este o garanție a succesului viitor – sau eșecului.

Țările au fost blocate din nou de capriciile celei mai mari crize de sănătate dintr-o generație, dar unele au găsit și modalități de a schimba situații devastatoare, fie prin știință, coeziune socială sau pur și simplu învățând din trecut.Cei mai buni și mai slabi performanți ai Ranking-ului au fluctuat, odată cu apariția vaccinurilor, variantei Delta și a redeschiderii economice.

Inițial, cele mai performante dintre cele 53 de economii clasate au fost cele care au implementat strategii dure de izolare, inclusiv carantine și restricții de frontieră.

Apoi, țările care au reușit să efectueze vaccinări rapide au apărut în prim-plan, iar  cele care au reușit să combine niveluri ridicate de vaccinare cu o normalizare a activității sociale și economice  au avut cel mai mare punctaj.

Arcul volatil al pandemiei a însemnat că niciun jucător de top nu și-a susținut succesul pe tot parcursul anului.

Noua Zeelandă și Singapore, cândva numărul 1 pentru înlăturarea virusului și menținerea unui nivel de normalitate pre-pandemică pentru cea mai mare parte a anului 2020, și-au văzut eliminiate avantajele pe măsură ce varianta Delta a spulberat strategia Zero-Covid, declanșând blocaje și restricții reînnnoite.

Israelul, “campionul vaccinării”, dar și SUA ulterior, au fost depășite de situație când virusul a izbucnit din nou în timpul verii, în special în rândul celor nevaccinați.

Treptele inferioare ale clasamentului au fluctuat și ele: țări precum Mexic și Brazilia s-au clasat pe cel mai jos rang până la începutul anului 2021.

Țările din Asia de Sud-Est au ocupat cele mai proaste locuri până la începutul lui 2021, deoarece lansările lor de inoculare au întârziat, focarele au reapărut iar economiile lor dependente de export s-au clătinat.

Șapte țări au punctat întotdeauna peste medie: Norvegia, Danemarca, Finlanda, Emiratele Arabe Unite, Canada, Coreea de Sud și Elveția.

Rețelele puternice de siguranță în domeniul sănătății și coeziunea societății sunt numitori comuni printre cele șapte, calități care le-au avantajat în fiecare etapă a pandemiei.

La polul opus – Argentina , Iran , Mexic , Brazilia , Peru , Polonia , Nigeria , Pakistan și Africa de Sud –  nu au depășit niciodată punctul de mijloc al clasamentului în ultimul an.

Aceste state au fost cele mai devastate de pandemie, din punct de vedere al infecțiilor, și mulțe încă se luptă cu accesul limitat la vaccinuri.

Sezonul rece  poate schimba din nou clasamentul(Bloomberg va publica săptămâna viitoare ediția pe noiembrie) deoarece țările se confruntă cu a doua iarnă Covid și cu varianta Delta mai delta mai transmisibilă.

Deja, națiuni europene precum Austria, Germania, Țările de Jos și Danemarca văd valuri noi, iar unele au impus blocări stricte pentru a încetini răspândirea virusului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
348 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger