AcasăCORONAVIRUSCare sunt șansele să te infectezi cu Covid-19 într-un avion. Ce spun...

Care sunt șansele să te infectezi cu Covid-19 într-un avion. Ce spun oamenii de știință

avion

Șansele de a te infecta cu Covid-19 într-un avion sunt mai mici decât crezi, spun oamenii de știință. Să stai înghesuit, între niște străini, la bordul unei aeronave, ar putea fi o situație riscantă în aceste vremuri incerte, scrie CNN. Însă, potrivit unor experți care cercetează puținele cazuri documentate de transmitere în zbor, șansele de a fi infectat cu Covid-19 în timp ce te afli la bordul unui avion sunt, de fapt, foarte slabe.

Teama de a zbura în timpul pandemiei a redus drastic traficul aerian global, care a fost, de asemenea, restricționat din cauza închiderii frontierelor. Dacă sunt confirmate noile cercetări științifice, riscul perceput ca fiind mai mare, atunci când zbori cu avionul, ar putea fi nefondat.

Într-un caz, aproximativ 328 de pasageri și membri ai echipajului au fost testați pentru coronavirus după ce s-a aflat că un zbor, din SUA către Taiwan, transportase 12 pasageri cu simptome la acel moment. Cu toate acestea, toți ceilalți pasageri au avut rezultate negative, la fel ca membrii echipajului.

Ratele de transmisie sunt scăzute

Și, deși au existat cu siguranță cazuri de pasageri infectați care au transmis virusul echipajului unui avion sau vecinilor de călătorie în ultimele luni, ratele de transmisie sunt scăzute. Un studiu publicat recent în revista medicală JAMA Network Open a scos la iveală dovezi ale unei posibile răspândiri a coronavirusului în timpul unui zbor de patru ore de la Tel Aviv la Frankfurt în martie.

Doi pasageri au dezvoltat infecții după ce au zburat cu un grup de turiști care au intrat în contact cu un manager de hotel infectat, potrivit cercetătorilor de la Institutul de virusologie medicală de la Universitatea Goethe din Frankfurt. Cei doi, care ar fi putut fi infectați deja în timpul zborului au stat în partea din spate a aeronavei, vizavi de alți șapte pasageri care, fără să știe, au fost infectați.

Un alt zbor, din Marea Britanie către Vietnam, care a avut loc pe 2 martie, în care un om a răspândit virusul către alți 14 pasageri și un membru al echipajului, se crede este singura transmitere a virusului, de până acum, la bordul unui avion.

Filtrarea aerului în avion, o posibilă explicație

O explicație pentru nivelul de risc aparent scăzut este că aerul din cabinele moderne ale aeronavelor este înlocuit cu aer proaspăt la fiecare două până la trei minute, iar majoritatea avioanelor sunt echipate cu filtre de aer concepute pentru a bloca 99,99% din particule.

Între timp, au fost implementate diverse protocoale noi, cum ar fi acoperirea feței atât pentru pasageri, cât și pentru echipaj, obligatoriu la majoritatea companiilor aeriene, verificarea temperaturii, precum și o curățare mai intensivă a cabinei și o mișcare limitată în cabină în timpul zborului.

Arnold Barnett, profesor de statistică la Școala de Management Sloan a Institutului de Tehnologie din Massachusetts, a încercat să cuantifice șansele de a fi infectat în timp ce se afla la bordul unui zbor scurt într-un studiu recent care a analizat beneficiile politicii locurilor goale din aeronave.

Potrivit descoperirilor sale, dacă zbori pe distanțe scurte, în SUA, cu aeronave care au trei locuri pe fiecare parte a culoarului – și presupunând că toată lumea poartă o mască – riscul de a contacta virusul este doar 1 din 4.300. Aceste cote scad la 1 din 7.700 dacă scaunul din mijloc este liber.

Aceste cifre se referă în special la zborurile de două ore în Statele Unite, țara în prezent cu cel mai mare număr de cazuri de Covid-19 din lume. Cercetările lui Barnett se bazează pe presupunerea că zborurile funcționează la volum maxim, dar merită menționat faptul că multe funcționează încă la capacitate redusă.

author avatar
Andreea Vlad
338 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger