AcasăCORONAVIRUSCapcana „Zero-Covid”

Capcana „Zero-Covid”

Instrucțiunile guvernului de a stoca alimentele sunt rareori un semn că totul este bine. Acesta este, totuși, mesajul transmis de Ministerul Comerțului din China săptămâna trecută, deși nu există nicio problemă de bază a aprovizionării cu mâncare și doar o mână de cazuri de Covid-19 în fiecare zi. Directiva arată tensiunile în creștere pentru a menține politica zero-Covid și necesitatea unei căi de ieșire din criză în toate țările care încă o folosesc.

Tensiuni similare sunt vizibile în celelalte jurisdicții care încă aspiră la zero-Covid, cum ar fi Taiwan și Hong Kong: trebuie să-și mențină granițele aproape închise și carantine lungi, deși țările vecine – Singapore, Coreea de Sud și Japonia – se redeschid.

Noua Zeelandă, un pionier al zero-Covid, a trebuit să abandoneze politica în favoarea coabitării cu virusul, notează Financial Times.

În mare parte din 2020 și 2021, zero-Covid a fost un triumf mai ales pentru țările asiatice.

Nu numai că au reușit să mențină decesele la niveluri minime, câștigând timp pentru vaccinări, dar viața ar putea continua normal, fără teama de virus. Politica a fost bună pentru sănătate și pentru economie.

Dar nu mai este cazul, din două motive. În primul rând, restul lumii nu a eliminat Covid și boala poate reveni oricând. În al doilea rând, apariția variantei Delta, mai infecțioasă, înseamnă că numai blocajele extreme pot elimina virusul, iar vaccinurile nu mai pot oferi o soluție totală.  În contextul actual, Zero-Covid nu mai poate funcționa cu  închiderea granițelor pe termen nelimitat.

Concluzia este că eliminarea Covid pur și simplu nu este posibilă. Chiar și cu un impuls eficient de vaccinare, varianta Delta este prea infecțioasă și prea înrădăcinată în întreaga lume.

Indiferent de câte ori o țară va elimina boala, aceasta va reveni și va continua să revină. Prin urmare, în această etapă, închiderile granițelor și blocajele draconice doar amână momentul în care Covid-19 va deveni inevitabil endemic într-o populație, limitând în același timp libertatea cetățenilor.

Astfel de restricții nu pot împiedica răspândirea sa pentru totdeauna.

Cu doar câteva luni în urmă, țările cu zero Covid au câștigat laude pentru succesul lor politic. A cumpăra timp a avut sens în timpul așteptării vaccinurilor. Acum, a cumpăra timp nu cumpără nimic.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
815 afisari

1 COMENTARIU

  1. Acum, vor incepe niste razboaie civile de toata frumusetea prin urmatoarele colonii esuate: Australia, Noua Zeelanda, Uk-istan, France-istan, German-istan, Ital-istan !! Bai, astia care va simtiti cu muska pe kaciula, adica stiti ca sunteti niste criminali vaxxinisti, adica niste Fuhrer-i in miniatura, care a-ti elimina oricand pe oricine care nu va place, e cazul sa va luati bilete de avion, numai dus, spre Australia, acolo e noul taram al fagaduintei, adica noul continent penitenciar al cultului covidian dement !! Bai, acolo o sa fie exact ca in filmele Mad Max !! Mult noroc, bai australienilor cobai, va meritati soarta, acum aia e, o veti lua in mana !! Ha ha ha 🙂 Macel o sa fie acolo, la voi, bai cangurilor pe 2 picioare !! Ha ha ha 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger