Cauta

Când va fi înregistrat oficial “pașaportul Covid” european?

Pe măsură ce se apropie vara, negocierile privind permisul european de sănătate sunt intense.

Timpul se scurge: aceste negocieri s-au reluat marți seara între europarlamentari și reprezentanți ai statelor membre pentru a concilia punctele de vedere cu privire la acest permis, care trebuie să fie operațional înainte de sfârșitul lunii iunie.

Propunerea de regulament care stabilește acest certificat își propune să stabilească un cadru armonizat pentru a facilita libera circulație în UE în timpul sezonului turistic de vară, când mai multe țări au început deja să pună în aplicare astfel de inițiative.

Documentul trebuie să certifice faptul că titularul acestuia a fost vaccinat anti-Covid,  a trecut un test negativ sau că este imun.

Există însă diferențe între Parlamentul European și Consiliu, o instituție care reprezintă statele membre. „Deocamdată, există încă multe întrebări deschise”, a declarat pentru AFP europarlamentarul german Birgit Sippel(social-democrați).

Parlamentul European solicită ca testele să fie disponibile gratuit, pe care o serie de state membre le refuză, din cauza costurilor pe care această măsură le-ar genera pentru finanțele lor.

Un alt punct de dezacord: deputații europeni vor să se asigure că deținătorilor unui certificat nu li se va impune o carantină sau teste suplimentare de către țara de destinație.

Europarlamentarii au prezis deja că negocierile ar putea continua în zilele următoare dacă nu se ajunge la un acord.

„Toată lumea este dispusă să avanseze. Sperăm să ajungem acolo săptămâna aceasta”, a declarat o sursă diplomatică europeană.

Lobby-ul industriașilor germani a cerut o rezolvare rapidă a înregistrării permiselor de sănătate, subliniind importanța acestui certificat pentru economia europeană. Ar facilita „foarte mult” detașarea lucrătorilor de către companii, a explicat directorul general al influentului Verband Deutscher Maschinen und Anlagenbau (VDMA), Thilo Brodtmann, îndemnând negociatorii să fie “mai pragmatici”.

Ultimele stiri

  • Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am nenumărate lucruri pe care mi le reproşez” – VIDEO
  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Exit mobile version