AcasăCORONAVIRUSCând se vor ridica restricțiile? Ce spune, mai nou, ministrul Rafila -...

Când se vor ridica restricțiile? Ce spune, mai nou, ministrul Rafila – VIDEO

Când se vor ridica restricțiile? Ce spune, mai nou, ministrul Rafila - VIDEO

Aproape că nu trece zi fără să se discute despre numărul de cazuri noi de COVID-19 depistate în România și despre eventualitatea ca autoritățile să mai ridice din restricțiile impuse în contextul luptei contra COVID și a încercării de limitare a răspândirii noului coronavirus.

Ministrul Alexandru Rafila a primit și miercuri, 16 februarie, o întrebare în această privință, după ședința de Guvern.

Concret, de la oficialul guvernamental s-a vrut să se afle, referitor la măsurile de relaxare, dacă se are în vedere o anumită perioadă de timp care să fie monitorizată, în privința numărului de cazuri și rata de incidență, până să se ia decizii.

Ministru: Când vom avea un trend descrescător constant în ATI, putem să ne gândim la ridicarea anumitor restricții

Iar Rafila a făcut trimitere la situația de la nivelul secțiilor de terapie intensivă. Care, s-a înțeles din spusele ministrului, va fi hotărâtoare în privința unor eventuale ridicări de restricții.

Noi ne-am detaşat de la numărul de cazuri şi rata de incidenţă, cum au făcut majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Aţi remarcat ţări care, în ciuda faptului că au numeroase cazuri, au relaxat măsurile. Luni, când am făcut conferinţa aceea de presă, la Ministerul Sănătăţii, am venit şi cu nişte exemple punctuale, de exemplu Danemarca, şi vedeaţi acolo că numărul de cazuri la terapie intensivă era mic.

Vom face acelaşi lucru şi când vom avea un trend descrescător constant în secţiile de terapie intensivă şi, eventual, vom atinge o anumită limită, să spunem 50% din capacitatea alocată, putem să ne gândim la ridicarea anumitor măsuri de restricţie”, a precizat Rafila.

Ministrul Sănătății a ținut să sublinieze că nu o să fie o hotărâre exclusivă a MS-ului, care va veni cu „fundamentarea din punct de vedere tehnic”, ci că „trebuie să fie bineînțeles o decizie a Guvernului”.

Rafila, de față cu Ciucă: Orice măsuri de relaxare trebuie să fie corelate cu situația epidemiologică legată de transmiterea Omicron

Până să iasă în fața presei, la declarații, ministrul Rafila făcuse mai multe precizări, de față cu premierul și restul membrilor Guvernului care au participat, miercuri, la reuniunea Cabinetului Ciucă, referitor la numărul de cazuri noi și la situația de la ATI.

„Vreau să vă spun câteva cuvinte (…) despre situația epidemiologică, pentru că orice măsuri de relaxare trebuie să fie corelate cu situația epidemiologică legată de transmiterea acestei tulpini Omicron. În această perioadă, avem astăzi 17.500 de cazuri, deci mai puține evident, avem 171 de decese înregistrate, ceva mai puțin decât ieri, dar aceste decese sunt consecința numărului ridicat de cazuri din săptămânile anterioare.

În continuare, la terapie intensivă, avem peste 1.100 de persoane internate, ceea ce este mult, iar monitorizarea situației din spitalele în care se tratează pacienții COVID și mai ale la nivelul secțiilor de terapie intensivă, trebuie să constituie principalul indicator care să ducă la luarea unor măsuri de relaxare în viitor, pentru că în continuare transmiterea comunitară există și în momentul în care avem o reducere a transmiterii comunitare sau încetarea transmiterii comunitare, corelată cu scăderea gradului de ocupare a secțiilor de terapie intensivă, atunci sigur că putem să discutăm despre relaxarea unor măsuri”, a spus Alexandru Rafila, la începutul ședinței de Guvern din 16 februarie.