AcasăCORONAVIRUSCampania de vaccinare, sub semnul haosului. Etapa 2 intră peste etapa 1

Campania de vaccinare, sub semnul haosului. Etapa 2 intră peste etapa 1

Etapele de vaccinare s-au suprapus fără niciun fel de organizare pentru bolnavii cronici și vârstnici

Deși din 14 ianuarie a fost anunțată începerea etapei a 2-a a vaccinării, în acest moment prima etapă este departe de a se fi încheiat. Pe lângă multe spitale care nu au intrat încă în procesul de imunizare, salariații din direcțiile de protecție socială spun că nici măcar nu au fost contactați de autorități.

Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale și personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu au fost incluși în prima etapă a vaccinării, alături de cadrele medicale. Singurii care nu știu acest lucru sunt chiar cei vizați din centrele medico-sociale, care abia acum fac demersuri pentru a se întâlni cu autoritățile ca să discute despre vaccinare. ”În prima etapă sunt doar cei din sănătate, așa știm noi. La asistența socială nu a început nicio vaccinare și nici nu s-a făcut vreo programare pentru imunizare. Dar ei nu au terminat nici măcar cu cei din sistemul medical, sunt sute de spitale unde vaccinul nu a ajuns. Noi avem circa 100.000 de angajați și, din câte știu, cam 80% dintre ei ar dori să se vaccineze. Pe lângă aceștia, mai sunt și cei din centrele de bătrâni din domeniul privat. După părerea mea, campania de vaccinare ar trebui să meargă mult mai rapid, dar nu poți să intri pe nicio platformă, sunt blocate, am dat telefon la medicul de familie, dar nu știe nici el cum se procedează, deci este un mic haos. Săptămâna aceasta am avut promisiunea că ne vom întâlni cu ministrul Muncii, Raluca Turcan, și cu șefa Direcției pentru Persoane cu Dizabilități și Protecția Copilului, ca să vorbim despre cum vom demara, concret, vaccinarea. Noi am cerut, pentru prima dată, acest lucru, ca să vedem cum ne vom vaccina, unde ne vom vaccina, unde ne înscriem, la DGASPC, la Prefectură. Pentru că, dacă o să ne trimită să ne înscriem la DSP, s-a terminat, nu se mai face nicio vaccinare”, ne-a declarat Sorin Stan, președintele Federației Salariaților din Administrația Publică Centrală și Locală din România – Columna.

Refuzuri masive sau ritm de melc

Din 27 decembrie 2020 până în data de 11 ianuarie 2021 au fost vaccinate circa 125.000 de persoane din sectorul medical, ajungându-se, probabil, la circa 150.000, cu dozele administrate ieri. Numărul total de angajați din sistemul de Sănătate depășește însă 250.000, ceea ce înseamnă că doar 60% din personal a fost vaccinat. Pe lângă aceștia mai sunt aproximativ 170.000 de angajați ai direcțiilor de protecție socială, toți aceștia intrând în etapa 1. Conform calendarului de livrare, pentru toată luna ianuarie, România va primi circa 600.000 de doze de vaccin, în tranşe săptămânale, la care se adaugă cele 150.000 de doze livrate până la sfârşitul lunii decembrie anul 2020. În acest ritm de vaccinare, este posibil să se depășească capacitatea de depozitare a vaccinurilor, acesta fiind și motivul pentru care autoritățile se grăbesc să împingă etapa 2 peste etapa 1, deși aproape nimic nu este pregătit pentru desfășurarea campaniei. ”Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare (14 ianuarie) să trecem la etapa a doua pentru vaccinare şi asta înseamnă că va trebui să avem acele centre în afara spitalelor. E vorba de 932 de centre şi aici este nevoie de susţinerea dumneavoastră. Trebuie să avem aceste centre cât mai repede funcţionale”, declara premierul Florin Cîţu.

Medicii de familie așteaptă ordonanța cu bonusurile

Ministrul  Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că va aproba, în următoarea ședință de guvern, un proiect de ordonanță, prin care fiecare medic implicat în campania de vaccinare va primi 100 de lei pe oră, cu un bonus pentru medicul coordonator, 50 de lei va primi asistentul medical și 25 de lei, registratorul. Ministrul a spus că se bazează pe medicii de familie să convingă oamenii ca să se vaccineze, pentru acest lucru existând o sumă de bani pentru succes. Reprezentanții Federației Patronatelor Medicilor de Familie susțin că sumele de bani sunt motivante și că există destui medici și asistente care vor dori să se înscrie în programul de vaccinare, însă se așteaptă mai întâi Ordonanța Guvernului. În ședința de ieri a Executivului singurul punct pe ordinea de zi a fost însă prelungirea stării de alertă, semn că nu este nicio grabă cu organizarea vaccinării.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
455 afisari

1 COMENTARIU

  1. Guvernul samsarului de case e foarte preocupat pentru a vacina persoanele in varsta,stim ca pensionarii nu au votat „guvernul meu” ,de aceia cred ca mai degraba werner iar vaccina pe pensionari cu stricnina ,cat de gretos e acest borfas penal,de ce nu este intrebat de ce a promulgat legea pensiilor cu cei 40% , pai urma la scurt tim alegerile prezidentiale , un tradator care lucreaza pentru cei ce l-au cocotat in fruntea tarii sa poata se le indeplineasca cererile,adica sa vanda tot ce mai e de vandut MOOCA !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger