AcasăCORONAVIRUSCacealmaua vaccinului Omicron. Producătorii îl au, dar nu îl pun pe piață

Cacealmaua vaccinului Omicron. Producătorii îl au, dar nu îl pun pe piață

Se pregătește vaccinul artificial împotriva vaccinului natural

Compania Pfizer anunța, la începutul lunii ianuarie 2022, că producția vaccinului Covid pentru varianta Omicron a început deja. De atunci și până acum însă, tăcere totală din partea producătorilor. Agenția Europeană pentru Medicamente a avansat și ea un termen de punere pe piață, între aprilie și iulie 2022, dar, cu siguranță nu este decât o tragere de timp. În fapt, vaccinul Omicron nu are cum să funcționeze, atâta timp cât însăși varianta Omicron este un vaccin natural.

Vaccinurile Covid, in corpore, au fost un eșec total. Concepute pentru varianta Alpha, prima care a circulat în 2020, vaccinurile nu au mai avut efectele promise pentru varianta Beta, care a apărut la scurtă vreme. Producătorii dădeau asigurări că vaccinurile opresc transmiterea, protejează împotriva infectării și evită decesele. În realitate, niciuna dintre promisiuni nu a fost respectată. Scopul principal a fost însă atins, prin contractele în orb semnate cu generozitate de Comisia Europeană, care au asigurat profituri enorme companiilor producătoare.

Potrivit Ministerului Sănătății, în ultimele contracte semnate de Comisia Europeană se menționează posibilitatea adaptării vaccinurilor în funcție de variantele virale circulante. Dacă în contracte este stipulată doar ”posibilitatea adaptării”, este clar că acestea au urmărit doar interesele companiilor de vaccinuri. Și totuși, față de forma inițială a virusului Covid, varianta Alpha, au mai apărut variantele Beta, Gamma, Delta și Omicron, cea mai dezastruoasă fiind Delta, care a provocat cel mai mare număr de decese la nivel mondial, cu sau fără vaccinare. Semnalele au venit din toate părțile: vaccinul nu mai avea niciun efect, însă producătorii au îndemnat guvernele să administreze populației și doza a treia, pentru a întări protecția. Apariția Omicron, cu o contagiozitate inegalabilă, dar care nu a produs forme grave de boală, a constituit un impas pentru toți cei implicați în campaniile de vaccinare.

Punct și de la capăt

Tot mai multe somități din lumea medicală au confirmat că varianta Omicron va pune capăt pandemiei și că ultima formă a virusului este, de fapt, un vaccin natural. Conducerea Pfizer spunea, la începutul lui ianuarie 2022, că au și început producția vaccinului împotriva Omicron și că acesta va fi gata în martie. „Nu ştiu dacă vom avea nevoie de el şi nici cum va fi utilizat, dar noi vom fi pregătiţi. Sperăm să putem ajunge la un produs care să protejeze mult mai bine împotriva infectărilor în special, deşi protecţia împotriva spitalizărilor şi a cazurilor severe este încă rezonabil de bună cu vaccinurile actuale, dacă aţi primit a treia doză”, afirma Albert Bourla, CEO-ul companiei Pfizer. Totodată, acesta a mai adăugat că este nevoie de realizarea unor studii suplimentare pentru a şti dacă a patra doză de vaccin este necesară. Deci vaccinul Omicron este finalizat, dar se fac studii pentru doza a patra cu același vaccin conceput pentru varianta Alpha.

Resuscitarea pandemiei

Pornind de la tonul dat de OMS, care nici în ruptul capului nu vrea să renunțe la pandemie, tot mai multe voci publice încearcă să resusciteze Covidul. Varianta Omicron, ajutată și de conflictul din Ucraina, a reușit să golească spitalele, să reducă decesele la nivelul unei gripe banale și să oblige statele să slăbească lanțurile. Un vaccin Omicron nu numai că este inutil, dar este și imposibil de creat, atâta vreme cât tehnologia ARN mesager a vaccinului nu oprește infectarea, de altfel singura vină care i se poate imputa Omicronului. Declarațiile despre vaccinul Omicron sunt, de fapt, o pregătire a populației pentru noua campanie de vaccinare din toamnă, pe care, nu-i așa, nu o poți face cu un vaccin care și-a dovedit total ineficiența. Astfel, noul vaccin, dacă totuși va apărea, va fi, cel mai probabil, o rebranduire a celui inițial.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.