AcasăCORONAVIRUSEgoismul vaccinal, un loc de joacă pentru Covid-19

Egoismul vaccinal, un loc de joacă pentru Covid-19

Decalajul se extinde între țările bogate, care vaccinează cu orice preț, și cele care încă nu au avut acces la nicio doză. Lăsând să galopeze Covid printre săraci, riscăm să vedem proliferarea noilor variante înainte de a se întoarce mai contagioase, mortale și rezistente la vaccinuri.

Circa 50 de milioane de doze  AstraZeneca stau latente în frigiderele din Statele Unite, unde acest vaccin nu este încă autorizat. Uniunea Europeană a rezervat 2,6 miliarde de doze: suficient pentru a vaccina de 2,7 ori populația sa. Politici similare le au  Australia (2,5) și Regatul Unit (3,6). Premiul revine Canadei, care a planificat suficient pentru a-și vaccina cetățenii de …cinci ori! Un decalaj abisal se extinde între cei care vaccinează cu orice preț și cei care nu au avut mijloacele de a fi perspicace. Peste 60% dintre israelieni și 45% dintre britanici au primit deja cel puțin o doză, față de  doar 0,4% dintre sud-africani și 0,1% dintre thailandezi. Mai rău, 36 de țări nu au niciun vaccin.

O bombă cu ceas

Deplorabile moral, aceste inegalități s-ar putea dovedi, de asemenea, a fi o calamitate a sănătății  pentru toată lumea. Alianța Vaccinului Popular, care reunește ONG-uri precum Oxfam și Amnesty International, a chestionat 77 de oameni de știință din 28 de țări. Verdictul lor este definitiv: țările lipsite de vaccinuri vor continua să ofere “un loc de joacă fabulos pentru Covid-19”, notează AFP. “Variante mai contagioase, mai letale și mai rezistente vor prolifera acolo, înainte de a reveni la noi”.  Potrivit specialiștilor, vaccinurile din prima generație s-ar putea dovedi ineficiente împotriva variantelor  în termen de nouă luni până la un an . Cele de Moderna și Pfizer / BioNTech (ARN messenger) pot fi actualizate în câteva săptămâni, sau chiar în câteva luni. “Dar va fi nevoie de timp pentru a le produce în cantități sufiente. Atâta timp cât circulă virusul, oamenii vor continua să moară, comerțul și călătoriile vor continua să fie perturbate și recuperarea economică va fi întârziată”, subliniază Secretarul General ONU, Antonio Guterres. Cele mai bogate națiuni trebuie să doneze doze suplimentare, a insistat  Henrietta Fore, director executiv al Unicef. Programul de ajutor internațional Covax a reușit să livreze doar 32 de milioane de doze celor mai săraci: o scădere vertiginoasă, comparativ cu cele 510 milioane de vaccinuri deja distribuite în întreaga lume. În acest ritm, unele state nu vor vaccina până în 2023. Și acest lucru nu este de bun augur pentru altele.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
176 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger