AcasăCORONAVIRUSBritanicii sunt pe cale să salveze lumea

Britanicii sunt pe cale să salveze lumea

Cel mai bun  medicament care salvează viața și cel mai bun vaccin candidat anti-Covid provin din Marea Britanie. La prima vedere, performanța Regatului Unit nu arată grozav. Are una dintre cele mai mari rate de deces la un milion, iar răspunsul inițial al guvernului la pandemie a fost contradictoriu. Primul său ministru, Boris Johnson, a contractat Covid-19 și a fost dezactivat  săptămâni întregi. Nici englezii nu sunt renumiți pentru dragostea lor de a purta măști.

Acestea fiind spuse, cel mai important factor în răspunsul global la Covid-19 trebuie să fie progresul pe frontul biomedical, iar aici Marea Britanie a ajuns lider mondial. În primul rând, un steroid ieftin cunoscut sub numele de dexametazonă a fost primul medicament dovedit a reduce moartea la pacienții coronavirus iar studiile care dovedesc eficacitatea acestuia au venit de la Universitatea Oxford.

Într-un eșantion, medicamentul a redus decesele la un grup vulnerabil cu o treime, scrie Bloomberg. Dexametazona este acum o parte a regimurilor de tratament din întreaga lume și chiar și țările sărace și-l pot permite. Lumea este, de asemenea, în mijlocul unei curse pentru a găsi un vaccin sigur și eficient împotriva Covid-19. Și până acum, principalul concurent vine din Marea Britanie. Rezultatele publicate indică faptul că vaccinul a generat un răspuns imun la un grup de aproximativ 1000 de pacienți. Se vorbește despre un milion de doze sau mai multe gata până în această toamnă.

Pentru a dezvolta acest vaccin, compania britanico-suedeză AstraZeneca a lucrat cu Oxford. Reacțiile adverse au fost „ușoare sau moderate”, potrivit rezultatelor, iar vaccinul se mișcă mai repede decât alți concurenți majori în studii la scară largă. Un al doilea candidat în cursa anti-covid este SUA, care a produs remdesivirul antiviral util și lucrează la o gamă de vaccinuri, în general  cu rezultate promițătoare. Laboratorul german Biontech şi cel american Pfizer colaborează de câteva luni la un proiect de vaccin aflat în prezent în faza decisivă a testelor clinice pe scară largă, iar Statele Unite și-au rezervat deja 100 de milioane de doze – o comandă plătită cu 1,95 miliarde de dolari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor