AcasăCORONAVIRUSBOMBĂ! Fiole de vaccin Moderna, contaminate! S-au "spălat pe mâini" imediat: "eroare...

BOMBĂ! Fiole de vaccin Moderna, contaminate! S-au „spălat pe mâini” imediat: „eroare umană”

moderna vaccinBOMBĂ! Fiole de vaccin Moderna, contaminate! S-au "spălat pe mâini" imediat: "eroare umană"

Scandal în Big Pharma! Moderna a anunţat că 1,63 de milioane de vaccinuri ale sale au fost contaminate cu substanţe străine. Cine e de vină? „O eroare umană”, a venit răspunsul companiei farmaceutice.

E vorba de fiolele ce au fost distribuite în Japonia, dar produse în Spania. Retragerea vaccinului, luată ca măsură preventivă după detectarea a de particule străine în 39 de fiole (ce conţineau 390 de doze).

Ce risc exista pentru pacienţi?

Moderna şi distribuitorul Takeda au publicat vineri rezultatele unei investigaţii mai ample asupra problemei detectate în unele fiole ajunse în ţara asiatică şi care au condus la blocarea a 1,63 de milioane de doze.

Raportul final coincide cu concluziile preliminare avansate de ambele companii, în care se arată că prezenţa unor particule de metal în fiole „nu constuia un risc excesiv pentru pacienţi şi nu se repercuta asupra beneficiilor produsului”.

Au murit 3 japonezi vaccinaţi cu Moderna

Ministerul japonez al Sănătăţii a informat că s-au înregistrat trei decese de-a lungului anului între cele aproape jumătate de milion de persoane, care au fost vaccinate cu Moderna, înainte ca respectivele fiole să fie retrase de la utilizare.

Autorităţile au precizat că aceste decese sunt investigate pentru a determina dacă există vreo conexiune cu aceste vaccinuri, fără să fi fost detectată până acum o legătură clară.

author avatar
Andrei Ștefan