AcasăCORONAVIRUSBombă! Comisia Europeană a obligat România să cumpere 120 milioane de vaccinuri

Bombă! Comisia Europeană a obligat România să cumpere 120 milioane de vaccinuri

UE ”ne-a băgat pe gât” 120 milioane de doze de vaccin anti-Covid

Răspunsul oficial adresat de Ministerul Sănătății într-un dosar din instanță a fost absolut halucinant. Contractele României cu firmele producătoare de vaccinuri anti-Covid sunt strict-secrete, deoarece ar privi interesele politice și economice ale țării. Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, numărul de 120 milioane de doze de vaccin pentru România a fost stabilit de Comisia Europeană.

Enigma a fost dezlegată. Numărul uriaș de doze de vaccin anti-Covid pentru țara noastră este, de fapt, o obligație impusă chiar de Comisia Europeană. Deși foarte puține date sunt accesibile publicului, România a primit cele mai multe doze de vaccin din UE raportat la numărul populației, pentru care s-au plătit și urmează a se plăti peste un miliard de euro. Informația privind faptul că România a fost obligată să achite (și în avans) bani grei pentru 120 milioane de doze de către Comisia Europeană a apărut într-un dosar la Curtea de Apel București, la cererea instanței, în urma unei acțiuni a Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept.

”Ministerul Sănătății a primit de la reclamanta Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, reprezentată legal de Elena Radu, în calitate de președinte, adresa nr.25/2021 prin care a solicitat, în conformitate cu Legea nr.544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, ca Ministerul Sănătății să furnizeze informațiile de interes public solicitate de reclamantă, respectiv cele patru contracte încheiate de Ministerul Sănătății pentru achiziționarea vaccinurilor Covid-19: Pfizer, Moderna, Johnson& Johnson și AstraZeneca. Instanța de fond a reținut în mod corect că în speță sunt aplicabile dispozițiile art.12 din Legea 544/2001, în sensul că aceste contracte încheiate de Ministerul Sănătății cu producătorii de vaccinuri Covid-19 sunt informații clasificate. Acordul de cumpărare în avans încheiat de Uniunea Europeană cu producătorii celor patru vaccinuri nu poate fi separat de contractele încheiate de Ministerul Sănătății cu producătorii celor patru vaccinuri, deoarece aceste contracte sunt parte integrantă a acestui acord”, se arată în întâmpinarea făcută de Ministerul Sănătății la recursul de la Curtea de Apel București.

Strict confidențial

Ministerul Sănătății mai precizează, în întâmpinarea depusă la instanță, că accesul României la vaccinuri împotriva Covid-19 a fost posibil prin intermediul Comisiei Europene, care a încheiat contracte cu producătorii la nivel centralizat pentru toate statele membre. ”Aceste contracte nu au fost încheiate de Ministerul Sănătății și nici în temeiul Legii privind achizițiile publice. Se poate observa că pe toate contractele există mențiunea confidențial, în sensul că atât Comisia, statul membru, cât și contractantul nu pot divulga niciunei terțe părți informațiile despre acestea. Acest lucru ar afecta grav interesele economice și politice ale României”, mai arată Ministerul Sănătății.

Acord de cumpărare în avans

Totodată, potrivit documentului depus la instanță de către Ministerul Sănătății, contractele de pe urma cărora România are acces la vaccin împotriva Covid-19 sunt încheiate centralizat la nivelul Comisiei Europene în numele tuturor statelor membre și sunt sub forma unui Acord de cumpărare în avans. ”Cele patru contracte încheiate de statul român cu producătorii de vaccinuri sunt parte integrantă din Acordul de cumpărare în avans, deoarece numărul de doze pentru fiecare stat membru și prețul la care au fost achiziționate vaccinurile au fost stabilite de către Comisia Europeană”, se stipulează în documentul elaborat de Ministerul Sănătății.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
9.429 afisari

33 COMENTARII

  1. V-au bagat pe gat cu dea sila luandu va 1 miliard de euro ,iar acum latra ca trebue sa va vaccinati cu doza a 5 a ca sa va mai trimita inca 120 milioane pe inca 1 miliard Daca avem la conducere niste mamaligi proaste vom fi obligati sa cumparam de la ei nu numai avioane ruginite si vaccinuri neomologate,ci si tot rahatul lor de globalisti rapace’

      • Actuala „conducere” nu iese din cuvantul lui „dear Ursulla”. Ar fi luat si 5 miliarde daca stimata si iubita doamna o cerea…..

    • Au francezii niste submarine ruginite din anul 1970. Nu le cumpara Ciuca pe 1 miliard euro/bucata? Hai ca se poate.

    • Desigur ca UE progresista de la Bruxelles condusa de Ur sula su, a impus agenda peste tot forțând guvernele sa cumpere maglavait experimental, dar când ai cozi de topor antiromânești și pe deasupra și focile noului curent neomarxist, misiunea a fost una simpla, poporul va resimți tot greul acestei plandemi

  2. minciuni . slugarnicia politicienilor a dus la risipa banilor , sa fie bine vazuti ca slugi obediente . ce tara a mai luat asa ?

  3. NU ESTE ADEVĂRAT!!!!!!

    SĂ NI SE ARATE ACTELE!!!! SĂ VEDEM, CLAR, DE CINE SUNT SEMNATE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Ba ….chiar este adevarat Ursula Vandder bruken castiga averi de pe urma prostaniloe precum iohanus si gasca sa de lepre limberale Siktir nazi!

    • Este adevărat, sau arătat oficial , contractele sunt negru pe alb , clasificate informațiile suplimentare din contractele cu firmele de vaccinuri.

  4. Cum adica ar afecta grav interesele economice si politice ale Romaniei divulgarea informatiilor din contractele de cumparare a vaccinurilor??

    • Parcă Legislația română obligă aprobarea contractelor în care este parte o instituție a statului Român și care exced plafonul de 500 milioane de Euro prin Lege expresă votată în Parlament.
      În plus , în sfera obligațiilor create de Tratatul de aderare statului Român prin deciziile tuturor membrilor Comisiei ( nu persoanelor din compunerea ei , indiferent de funcția deținută !!!) NU INTRĂ NICI UN FEL DE TIP DE CONTRACT COMERCIAL , INDIFERENT DE CLAUZE !!!
      ESTE UN ABUZ INIMAGINABIL DE POZIȚIE SI ATRIBUȚIUNI ȘI AR TREBUI SĂ INTRE ÎN ATENTIA O.L.A.F SI PROCURORULUI ȘEF AL U.E , iar pentru partea semnatară română , în atenția Procuraturii Generale a României , dimpreună și solidar cu toți cei care au acceptat și/sau avizat pozitiv acest abuz…

  5. VRAJEALA DE DOI EUROI/LEI,SA PUNA ACTELE PE MASA PENTRU CA RISCUL VA FI DACA DOCUMENTELE NU VOR FI FACUTE PUBLICE.

  6. *oae din cate stiu eu, tarile membre propun comisiei si comisia zice da nu mai mult mai putin. acu daca exista o bonusare ptr fiecare vaccin cumparat si romanu e lacom ce sa facem?

  7. Orice mare criză economică este precedată de un furt masiv de valori, furt care trebuie albit cu ajutorul crizei. De regulă cei care plătesc oalele sparte sunt cei mai necăjiți dintre cetățeni.

    • Acum vor sa mentina plandemia inca 2-3 luni ptr a astupa hotiile. Vor plati aia mici si tembeli.

    • Dacă dormim în cizme … aşa şi merităm! Hoții primesc culoar liber, de ce nu l-ar folosi?

  8. CATU MATU A CUMPARAT VACCINU SI ERA PISAT TOT CA A DAT MANA CU HOATA URSULA VON DER PFIZER…

    CINE A SEMNAT ACTELE DIN PARTEA ROMANIEI SA MEARGA LA PUSCARIE…
    DAR CATU MATU JEGUL ASTA DE CIUMA GALBENA …EL A CUMPARAT..
    ERA UD TOT CA A VENIT URSULA …VITA INCALTATA…DE CE NU ISI FAC PROCURORII ROMANI DATORIA DE A NU FI JEFUITA TARA? SUNT COMPLICI…DOAMNA PISTOL ADRIANA E NEVASTA JUDECATORULUI PISTOL CARE FACEA COMENZI PENTRU BASESCU???!!! DE AIA JUSTITIA ACOPERA MIZERIA ASTA? CA SUNT IMPLICATI?!

  9. Nici aici nu a gandit catu cu capul lui saracu pt ca in rest e fantastic de nu mai incape in piele!! Slugi si tradatori , acum sa faca din ele bors ca pandemia se duce dar e clar ca e pesches!!

  10. @ Acordul de aderare la Uniunea Europeană reglementează interzicerea vânzării forțate, ?

  11. Chiar nu se gaseste un baiat mai priceput pe aici sa lanseze o petitie pentru un referendum de iesire din UE? Ne-am saturat de democratia acestei UE.

  12. Uite de ce era nevoie de „guvernul meu „fraierilor care dati voturi la toti derbedeii straini.
    Insa am incredere in Codruta ca va rezolva acest caz de coruption,ca doar are experienta nu gluma

  13. Bla bla bla și tot așa! Cum credeți că se fac numirile în funcțiile mari în statul român, la C.E. și la P.E.? Pe meritocrație? Ce ați înnebunit? Pe bani verișorule, pe bani! Și ce aveți impresia că ,, toți aleșii neamului,, au buzunarele chiar așa de largi? Nu! Au credeți că apartenența la U.E. și N.A.T.O nu costă ? Cine să plătească? Proștii ca noi, că doar este ,, recomandare,, de la Ursula. Nu ați văzut ce săpuneală le-a tras anul trecut în septembrie copiilor neastâmpărați ( Orban, Cîțu, etc) când a venit în vizită la București. Și , apropos, doamna Gorghiu a spus clar și răspicat că mai trebuie să mai cedăm din suveranitate dacă vrem să fim iubiți în U.E. Mă rog, cu iubirea nu prea știu cum sa fie … poziția capră sau drepți!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger