AcasăCORONAVIRUSBolnavii Covid, lăsați să moară. Plasma convalescentă zace în congelatoare

Bolnavii Covid, lăsați să moară. Plasma convalescentă zace în congelatoare

Protocolul lui Tătaru a ucis mii de români

Românii infectați cu noul coronavirus sunt lăsați, cu bună știință, să moară în secțiile de Terapie Intensivă. Plasma vindecătoare nu se mai administrează deloc, iar congelatoarele centrelor de transfuzie au fost, aproape, blocate cu cantități uriașe. Spitalele nu mai solicită plasma pentru că fostul ministru al Sănătății a lăsat moștenire un protocol criminal.

Din decembrie anul trecut, când fostul ministru Nelu Tătaru a decretat că plasma recoltată de la pacienții vindecați de Covid nu prea are efect, spitalele au renunțat să o mai folosească. Și într-adevăr, așa cum au demonstrat-o nenumărate studii și așa cum au spus-o foarte mulți medici specialiști, plasma nu are efect dacă o administrezi când este prea târziu, în faza critică, ci doar dacă o folosești în faza moderată.

”Noi continuăm să colectăm plasmă de la pacienții vindecați de Covid, încă mai există spații de stocare în congelator. În prezent avem pe stoc 270 de unități de plasmă de convalescent validate și mai așteptăm rezultatele pentru încă 200. Cele 270 de unități sunt bune pentru tratamentul bolnavilor Covid, dar nu au fost solicitate de nimeni. Toată lumea știe că le avem și că sunt și stocuri foarte mari în țară, dar nu știu de ce nu le cer spitalele. Există plasmă din toate grupele sanguine, din toate RH-urile, nu este nicio problemă. Ultima solicitare în județul Iași a fost în decembrie anul trecut și am mai dat două unități în alt județ în ianuarie. Oamenii vin să doneze în continuare, dar nu mai insistăm foarte tare ca să convingem cât mai mulți, pentru că nu există solicitări”, ne-a declarat dr.Lavinia Scripcaru, directorul Centrului Regional de Transfuzii Iași.

Nu a vrut Tătaru

Medicii au tot semnalat faptul că plasma hiperimună, recoltată de la pacienții vindecați de Covid, ar fi putut reduce la mai puțin de jumătate numărul morților, dacă ar fi fost administrată înainte ca boala să intre în forma severă. Însă totul se bloca la protocolul lui Tătaru, care impunea folosirea acestuia doar în cazurile extrem de grave. Mai mult, în protocul de tratament Covid, schimbat în 3 decembrie 2020, Tătaru a și discreditat eficiența plasmei, precizând că nu prea are efect. Potrivit protocoalelor lui Tătaru, plasma convalescentă se poate administra doar când se constată o progresie rapidă a unei pneumonii severe/a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat, când sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie crescută, saturație în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială). ”Această metodă terapeutică ar trebui folosită cât mai precoce la pacienții cu forme potențial severe de Covid-19, întrucât disponibilul de plasmă de convalescent eficientă este limitat în perioada actuală, considerăm că această metodă terapeutică ar trebui să fie utilizată prioritar la pacienți la care profilul de răspuns inflamator-imun este unul deficitar, la care imunosupresia este contraindicată”, se arată în Ordinul ministrului Sănătății din 3 decembrie 2020.

Medicii cer schimbarea protocolului

În actualul protocol, în forma severă a bolii Covid, eficiența plasmei este foarte redusă, poate chiar zero, susțin medicii, care cer Ministerului Sănătății să schimbe protocolul. ”Există, în schimb, dovezi că este foarte eficientă la debutul bolii, la forma moderată care are riscul să dezvolte o formă severă a Covid. Şi aici avem o tipologie de caz predispusă la astfel de complicaţii: pacient obez, vârstnic, care poate dezvolta o formă severă. Asta chiar dacă la internare are o formă medie a bolii, nu una gravă. În protocolul actual, plasma este inutilă. Şi atunci ce e de făcut? Trebuie schimbat protocolul, clar. Iar plasma să ajungă la pacienţii care au forme mai uşoare a bolii, moment în care ar putea să aibă un efect pozitiv. Faza replicativă este atunci când a fost contractat virusul și el se multiplică în organism. Atunci, clinic eşti în regulă, eşti bine. După contractarea virusului şi după ce acesta s-a multiplicat în organism urmează să se instaleze simptomele bolii. Moment în care se trece la faza hiperinflamatorie a afecţiunii. Această fază constă în reacția organismului la virusul care, iniţial, s-a multiplicat. Aici starea de sănătate poate deveni critică. Aici intervin complicaţii şi decese. În protocolul nostru, doar pacienţii aflaţi în faza hiperinflamatorie sunt beneficiari ai plasmei. Din păcate, studiile recente arată faptul că plasma nu are aproape niciun efect benefic pentru pacienţii aflaţi în stare gravă”, a declarat dr. Adrian Wiener, fost coordonator al Spitalului Covid din Grădişte și vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
555 afisari

3 COMENTARII

  1. Domnul Tataru, ca toti care au ajuns pe post de ministru dupa el si-au depasit nivelul de competenta. Nu mai vorbesc de Voiculescu a carui diploma nu poate fi gasita cu toate eforturile SRI.
    Este asa de greu sa se gaseasca un doctor competent in stare sa defineasca un protocol corespunzator?

    • Sa fie, dar pana atunci schimbati, dracului, protocolul! Sau dati voie doctorii sa trateze dupa cum considera ei, fi-v-ar protocoalele ale dracului sa va fie!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger