AcasăCORONAVIRUSBlocarea strictă nu este un panaceu împotriva Covid-19

Blocarea strictă nu este un panaceu împotriva Covid-19

Directorul Centrelor Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a declarat joi  măsurile stricte de izolare nu mai sunt cea mai bună modalitate de a limita coronavirusul, lăudând Africa de Sud pentru că a exclus această ultimă soluție pentru a contracara varianta Omicron.

“Timpul în care am folosit instrumentul izolărilor stricte a trecut. Trebuie să ne gândim mai atent, și într-o abordare echilibrată, la modul în care folosim măsurile de sănătate publică și sociale pe măsură ce crește vaccinarea. Suntem foarte încurajați de ceea ce am văzut în Africa de Sud în acest timp, medicii din această țară au analizat datele în termeni de severitate a infecțiilor”, a declarat John Nkengasong.

Africa de Sud a înregistrat o creștere bruscă a infecțiilor spre sfârșitul lunii noiembrie – în perioada în care a descoperit varianta Omicron – cazurile noi atingând un maxim istoric la mijlocul lunii decembrie, cu o creștere medie de 36% a contaminărilor raportate în Africa și o progresie medie a deceselor de 8%.

Dar numărul de noi cazuri a scăzut de atunci, iar guvernul nu a recurs la măsuri dure, așa cum a făcut-o în valuri anterioare de infecție, bazându-se pe semnele timpurii că varianta Omicron este mai puțin periculosă. Regulile au fost chiar relaxate înainte de Anul Nou.

Cu toate acestea, șeful  Africa CDC Africa se teme că intensitatea virusului nu va scădea pe continent, “dacă până la sfîrșitul acestui an rata de vaccinare nu va crește până la 70%” – un scenariu susținut deja de mulți experți internaționali.

Mai puțin de 10% din populația africană a fost complet vaccinată împotriva Ccovid-19, conform ultimelor cifre de la Africa CDC, din cauza dificultăților de a obține suficiente doze de vaccin și de a le face accesibile oamenilor.

Peste 2 milioane de cazuri de contagiere cu noul coronavirus s-au înregistrat la nivel global în ultimele 24 de ore, pe fondul actualului val, asociat răspândirii variantei Omicron, mai contagioasă, potrivit cifrelor provizorii prezentate joi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Însă în pofida creşterii puternice a numărului de cazuri, dublă sau chiar triplă comparativ cu vârfurile înregistrate în valurile precedente, numărul persoanelor decedate din cauza coronavirusului se menţine stabil, cu 7.000 de decese la nivel global înregistrate în 5 ianuarie, o cifră care se încadrează în media înregistrată în ultimele trei luni.

De la începerea pandemiei, care intră în al treilea an, la nivel global au fost confirmate 293 de milioane de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2, din care 5,4 milioane de decese, ceea ce reprezintă 1,8% din total.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
228 afisari

1 COMENTARIU

  1. Varianta Omicron nu trebuie contracarata, ci trebuie lasata sa se raspandeasca in defavoarea variantei Delta, pentru a crea anticorpi fara riscuri majore, trecand doar printr-o simpla raceala.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger