AcasăCORONAVIRUSBig Pharma, între acuzații de intimidare și șantaj. India arată cu degetul...

Big Pharma, între acuzații de intimidare și șantaj. India arată cu degetul gigantul Pfizer

La ultima reuniune a liderilor G20, Joe Biden anunța triumfător că America a convins marile puteri ale lumii să doneze un miliard de doze de vaccin țărilor sărace. Este un angajament ferm pe care Washingtonul și l-a luat în numele întregului mapamond, căci tot mai multe state par hotărâte să refuze un asemenea cadou.

India, de exemplu, lucrează la propriul ser împotriva Covid-19, asta și fiindcă a avut o experiență deloc plăcută cu jucătorii din Big Pharma. La fel și Brazilia, Peru sau Albania. Cu toții acuză ceea ce pare a fi o strategie de intimidare și șantaj a companiilor farmaceutice. În special gigantul Pfizer este arătat cu degetul.

La New Delhi, India, WION este cea mai populară emisiune difuzată în prime-time; aici sunt dezbătute știri și subiecte de actualitate din politică, economie și sănătate, de interes local, dar și internațional. Într-un recent episod, indienii au expus bullying-ul și șantajul pe care-l practică Pfizer, totul pentru a forța autoritățile să semneze contracte profitabile pentru colosul din Big Pharma.

Clauze șocante. Guvernele, reduse la tăcere

Și cum o astfel de poveste nu poate avea la bază decât ceva solid, a fost făcut public și un contract confidențial, neredactat de la negocierile dintre Pfizer și țările cliente. Documentul arată cum Pfizer a obținut o serie de clauze extrem de avantajoase, de la puterea de a opri statele să dezvăluie informații despre contractele semnate până la decalarea (unilaterală) a termenelor de livrare a vaccinurilor și chiar blocarea aprovizionării.

Dar asta nu e tot! În cazul unor litigii, de orice fel, arbitrii privați și nu instanțele publice vor judeca speța. Adică, autoritățile nu vor putea acționa în judecată Pfizer, indiferent de motivul invocat. Ba, în unele cazuri, compania are și puterea de a solicita active publice drept garanție/ compensații.

Toate aceste contracte făcute publice oferă o imagine cât se poate de clară asupra puterii pe care o au, în prezent, corporațiile din industria farmaceutică. Un astfel de gigant are forța (mijloacele) de a reduce la tăcere guvernele naționale, totul ca parte a unui plan de maximizare cu orice preț a profitului.

Multă indignare și puțină vaccinare

Pe cale de consecință, cererile Pfizer au generat indignare în toată lumea, multe state refuzând acest „cadou”. S-a ajuns, astfel, la o scădere în intensitate a campaniei de vaccinare, asta și pe fondul întârzierilor apărute în programul de livrare a vaccinurilor.

În clipa de față, Big Pharma se bucură de protecție internațională la cel mai înalt nivel, statele membre G20 fiind de partea coloșilor farmaceutici. Și cea mai puternică protecție este reprezentată de apărarea (respectarea) proprietății intelectuale de care se bucură marile companii, care nu sunt obligate să împărtășească nimănui rețeta vaccinului împotriva Covid-19.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.198 afisari

3 COMENTARII

  1. Astia sunt cu nom ca le convine sa fie cei multi cobaii lor prin guvernele tradatoare iar ei cica mari smecheri si afaceristi ca ii gireaza bideu !!!

  2. Dintre toate țările doar INDIA a avut sînge-n instalatie sa dea in vileag magariile pfizer bigpharma! Amarlika sint sluglle lor, la fel Jermania, Imperiu reginii englezoi, Franta la fel, Spania,Italia captive, Rusia lu Putin,Turcia lu Erdo,Ciaina lu Xi superputeri toate stau la cutie cu ciocu mic! Unul n-a mișcat in front impotriva bigpharma!

    • Nu sunt slugile! Sunt beneficiari, multi acționari. De vina sunt organele judiciare care nu mișcă un deget nici in România nici aiurea. Banii nu au miros.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Rusia a atacat Kievul cu drone! Moscova acuză că şi Ucraina lovește teritoriul rusesc cu bombe ghidate franceze şi rachete anti-radar americane

Armata lui Vladimir Putin a lovit din nou Ucraina, sâmbătă seară, cu atacuri masive cu drone.Zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Viniţa din...

Horoscop – duminică, 19 mai 2024. Nativii care trebuie să aibă grijă la cheltuieli!

Conform horoscopului de duminică, 19 mai 2024, este o zi ideală pentru nativi ca să se relaxeze şi ca să-şi punpe pe primul plan...
proger