AcasăCORONAVIRUSBiden încasează o lovitură din partea G 20

Biden încasează o lovitură din partea G 20

Grupul statelor G20 nu va vota ridicarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid, sprijinită de președintele american Joe Biden.

Țările G20 vor vota în favoarea partajării voluntare, nu a ridicării brevetelor pentru vaccinuri, arată un proiect de concluzie a summitului lor programat vineri, văzut de Reuters și AFP.

De asemenea, acestea ar trebui să își limiteze angajamentul de a finanța programul desfășurat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru distribuirea vaccinurilor, tratamentelor și testelor împotriva Covid-19.

Acest proiect de declarație, încă supus modificărilor, detaliază angajamentele așteptate de la membrii G20 și alte țări. Urmează să fie adoptat vineri la Summitul Mondial al Sănătății de la Roma, unul dintre principalele evenimente planificate anul acesta în coordonarea globală a luptei împotriva pandemiei din cauza coronavirusului.

Este rezultatul unui compromis între țările G20 care rămân împărțite cu privire la drepturile de proprietate intelectuală asupra brevetelor de vaccin.

Statele Unite au votat luna aceasta în favoarea unei ridicări temporare a acestor brevete pentru a crește producția de vaccinuri și a le distribui mai echitabil în întreaga lume.

Pe de altă parte, alte țări, în special în Uniunea Europeană, consideră că o astfel de măsură nu este o prioritate și că este mai puțin eficientă decât eliminarea restricțiilor, mai ales a celor americane, la exportul de vaccinuri și medicamente.

Săptămâna trecută, Federaţia Internaţională a Industriei şi Asociaţiilor Farmaceutice (IFPMA) a subliniat că decizia lui Biden privind brevetele pentru vaccinuri este “dezamăgitoare” și nu va oferi soluții în combaterea crizei sanitare globale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
564 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger