AcasăCORONAVIRUSAvocații sunt îngroziți: Judecătorii au ajuns să se teamă de Guvern

Avocații sunt îngroziți: Judecătorii au ajuns să se teamă de Guvern

Av. Elena Radu: ”Niciun drept nu poate fi restrâns prin declarații publice la televizor”

Deși a reușit o victorie incredibilă la ICCJ împotriva deciziilor de carantinare pentru cei care se întorc în țară, avocatul Elena Radu a ajuns la concluzia că judecătorilor le este frică de Guvern și de aceea nu sancționează încălcările drepturilor și libertăților. Aceasta susține că aproape toate acțiunile intentate de avocați împotriva abuzurilor din pandemie au fost respinse de instanță.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Departamentul pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat nu are nicio atribuție raportat la puterea Comitetului Național pentru Situații de Urgență de a lua măsuri de carantinare, obligând, totodată, comitetul să publice deciziile în Monitorul Oficial. Hotărârea ICCJ a fost luată în urma unei acțiuni în instanță a avocatului Elena Radu, care însă și-a exprimat dezamăgirea față de comportamentul instanțelor în toată perioada pandemiei.

”Am mulți colegi avocați care și ei, individual, au făcut multe demersuri în instanță, și asta pentru că erau profund dezamăgiți și chiar speriați de ceea ce se întâmplă. Am constatat cu toții că legile, Constituția și principiile fundamentale ale statului de drept nu mai sunt respectate și ne gândeam unde o să ajungem. O să trecem la un moment dat și peste pandemia asta, dar dacă într-o perioadă de criză nu se respectă fundația unei democrații, în final ne vom trezi că suntem într-un haos generalizat, pentru că nu mai există nicio normă stabilită conform Constituției, prin lege dată de Parlamentul României, care este singura autoritate legislativă din țară, mai ales în ceea ce privește restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale. Și atunci, dacă ajungem ca fiecare să facă legile peste noapte și să ne spună la televizor normele și conduita noastră în societate, avem o mare problemă”, ne-a declarat avocatul Elena Radu.

Judecătorii, anexe ale puterii executive

Instanțele s-au ferit foarte mult să ajungă la fondul problemei în această perioadă, au încercat să scape de dosare admițând tot felul de excepții, unele complet greșite, susține avocatul Elena Radu. ”Chiar cu o zi înainte de Decizia ICCJ, am spus că trăim într-o țară în care nu mai avem cui să ne plângem când ne sunt afectate drepturile. Asta a fost percepția mea, că puterea judecătorească nu-și mai respectă rolul constituțional și a ajuns să fie anexa puterii executive, ceea ce nu este normal într-o democrație. Decizia ICCJ ne dă speranța că putem ajunge în fața unui judecător care mai are coloană vertebrală și care își respectă obligațiile constituționale. Ne dă speranța că mai există judecători care știu că rolul lor nu este acela de a acoperi erorile și ilegalitățile puterii executive, ci acela de a verifica și a sancționa actele puterii executive. În această perioadă, cu foarte mici excepții, avocații au pierdut toate acțiunile în instanță pentru apărarea drepturilor și libertăților. În general, judecătorii au avut mai mult curaj să se apropie de hotărârile unor comitete teritoriale, decât de cele de la nivel național. Asta a fost impresia pe care mi-au făcut-o judecătorii, că se tem să se atingă de actele puterii executive”, ne-a precizat avocatul Elena Radu.

Carantinarea, absolut discriminatorie

Avocații spun că toate criteriile de carantinare la întoarcerea în țară sunt discriminatorii, având în vedere că cei vaccinați sunt exceptați de la această măsură, în condițiile în care, potrivit INSP, și cei vaccinați au fost depistați pozitiv la testul Covid. ”Pe de altă parte, dacă vii cu un test PCR negativ, în termenul de valabilitate de 72 de ore, prin care demonstrezi că nu ești infectat, intri obligatoriu în carantină. Mai mult decât atât, în funcție de scopul deplasării în străinătate și de calitatea pe care o ai ești exceptat de la această carantină, ceea ce este o discriminare enormă, având în vedere că virusul nu face selecție”, a mai afirmat av. Elena Radu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.917 afisari

6 COMENTARII

  1. Nu e o noutate.
    Cel putin instantele penale, de multe ori, au incalcat nelegal drepturi si libertati.
    Guvernantii, unii judecatori, procurori, critica CCR si evident, ignora Constitutia.
    Din aceste motive multe dosare ajung la CEDO.
    Un guvern care ignora Constitutia, isi face cel mai mare rau posibil in perceptia maselor.

  2. daca le este frica sa schimbe meseria ca salarii au fata de cetatenii de rand destui iar daca fac politica sunt cum se zice in breasala lor penali!!!!!!!! justitia si calitatea in care a ajuns de fapt a adus tara la nivelul care e de sluga pt altii!!!!!!

  3. Or fi ele masurile discriminatorii, dna avocat…da cel care vine si are covid, din nefericire, mai imbolnaveste 20 , apoi toti merg la spital…tot pe banii nostri, ca nu aduc bani de acasa ciolacu sau orban…asa ca…tot noi pierdem…poate tu nu, ca voi ii promiteti clientului cate n luna si n stele, ii luati bani cat nu face,apoi …judecatorul nu a fost de acord…
    Poate ar fi bn sa vedeti cat munceste un om normal.Si cati bani ia…

    • Stimate TFL-ist, dragul meu „spalat pe creier”:
      Si inainte de aparitia acestui virusache era fix la fel ca acum – „cel care vine si are …. (o boala contagioasa, oricare vrei tu) din nefericire, mai imbolnaveste 20 (doar atat, de ce nu 100 sau 1000 sau… ai prins ideea?), apoi toti merg la spital (chiar toti, niciunul dintre astia nu va fi asimptomatic sau cu simptome moderate; apropo: dintre toate persoanele purtatoare ale virusului – „infectate”, cum le spui tu – stii care sunt procentele de asimptomatici, cei cu simptome moderate, cu simptome grave, decedati DE carcalac???) … tot pe banii nostri”.
      Situatia nu s-a schimbat cu aparitia unui virusache care provoaca o mortalitate egala cu a gripei sezoniere.
      Mai „baeti”, mai aveti de invatat… cum se face o dezinformare „adevarata”!

      • Foarte bine spus ! Pacat ca sunt prea multi care nu inteleg realitatea. Pt ca nu se informeaza deci posibil nu vor sa inteleaga. Numai ca noi toti trebuie sa suportam consecintele !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger