AcasăCORONAVIRUSAvertismentul unui oficial din Ministerul Sănătății, după creșterea cazurilor COVID: ”O să...

Avertismentul unui oficial din Ministerul Sănătății, după creșterea cazurilor COVID: ”O să ne ia mult mai mult”

Avertismentul unui oficial din Ministerul Sănătății, după creșterea cazurilor COVID: ”O să ne ia mult mai mult” (sursa foto: Andrei Baciu/Facebook)

În cea de-a treia zi consecutiv în care în România au fost raportate peste 2000 de cazuri noi de infectare cu SARS – CoV – 2, știut fiind faptul că vineri a fost doborât un nou record – fiind anunțat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.343 de cazuri noi -, un secretar de stat în Ministerul Sănătății (MS) a atras atenția asupra unor aspecte semnificative.

Andrei Baciu a contextualizat aceste creșteri de cazuri, amintind că specialiștii se pronunțaseră referitor la o astfel de posibilitate, dat fiind faptul că, între altele, s-au reluat cursurile, oamenii s-au întors din vacanța de vară. Și a pus accent pe faptul că e important ca să nu existe o creștere foarte mare a cazurilor, într-un interval scurt, în ideea că se aglomerează secțiile ATI. ”Toată lumea spunea, pe bună dreptate, pentru motive evidente, cele din luna septembrie, că vom cunoaște o creștere, o accelerare a acestei creșteri undeva la începutul lunii octombrie. De ce? Pentru toate chestiile care s-au întâmplat în luna septembrie. S-a întors lumea din concedii, din vacanță, a început să meargă cu mijloacele de transport în comun, s-a întors la locul de muncă, începerea școlii, campania electorală și așa mai departe. Toate aceste chestiuni au dus la o creștere a numărului de cazuri, pe care o observăm acum. Ce este important este ca această creștere să nu fie exponențială, să nu avem o creștere foarte mare într-un timp foarte scurt, pentru că atunci se aglomerează foarte mult secțiile de terapie intensivă. E important să existe o creștere liniară, predictibilă, care să poată să îți permită ție, ca sistem de sănătate, să îți adaptezi resursele, alocarea acestora în funcție de nevoi”, a declarat Baciu, vineri seara, la postul B1TV.

Accent pe transmiterea comunitară

Reprezentantul s-a oprit și asupra ideii de transmitere comunitară și a adus în discuție elemente importante. ”Pe lângă această creștere liniară cred că este important să înțelegem și următorul aspect – este una să ai trei persoane care răspândesc virusul și alta este să ai 30 de persoane care răspândesc virusul. Este o diferență de la a avea 1.000 de cazuri noi pe zi și a avea 2.000, și nu este o diferență, nu este o creștere, nu este o dublare a numărului de cazuri și o dublare a impactului în cercurile concentrice imediat în apropierea cazurilor respective. Tocmai pentru că există această transmitere comunitară, iar una dintre principalele valențe ale acestui virus este contagiozitatea. O persoană infectată infectează la rândul ei de obicei, mă rog, 10 persoane infectează în jur de 25 de persoane, deci între două și trei persoane.

Din acest punct de vedere, ce vreau să spun este că, pe de o parte, cu cât ai mai multe cazuri active, cu atât transmiterea este mai mare, iar pe de altă parte, suplimentar, să știți că o accelerare a transmiterii comunitare nu se poate opri în aceeași unitate de timp în care ea a fost determinată. Dacă ne-am trezit cu această creștere în câteva zile, ceea ce s-a întâmplat, n-o să ne ia câteva zile să putem să o oprim, o să ne ia mult mai mult”, a punctat secretarul de stat Baciu.

Cifrele oficiale

În cursul zilei de vineri, Grupul de Comunicare Strategică anunțase că până la data de 2 octombrie, în România au fost confirmate 132.001 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 105.582 de pacienți au fost declarați vindecați.
Vineri au fost raportate alte 53 de pierderi de vieți omenești, GCS anunțând că bilanțul oficial arată că ”4.915 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat”.

184 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger