Cu doar câteva zile rămase din 2021, un an în care s-a vorbit frecvent despre COVID-19, iar de ceva vreme și de cazurile de infectări cu tulpina Omicron a SARS – CoV – 2 confirmate în România, nu sunt puțini cei care se gândesc la ce va aduce începutul anului 2022, când vine vorba de pandemia COVID-19, mai ales având în vedere estimările nu tocmai liniștitoare ale specialiștilor – VEZI AICI.
Cunoscutul medic timișorean Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din orașul de pe Bega, a transmis un mesaj cu referire la valul 5 al pandemiei, în fața căruia oficialii din Sănătate au anunțat, recent, un plan de măsuri – VEZI AICI. Și face un apel la responsabilitate.
„La doi ani de la începutul pandemiei, care a reprezentat un cataclism biologic transformat apoi într-un adevărat război mondial în sfera medicală, geopolitică, economică, socială şi psihologică şi care, din păcate continuă, căpătând noi valenţe, doresc să mulţumesc tuturor colegilor care ne-au sprijinit în această luptă dificilă: medici pneumologi, ATI-şti, medici de familie, medici de alte specialităţi şi asistente care au lucrat pe secţiile Covid, personalului ce lucrează pe ambulanţe, cei de la ISU şi întregului personal medical şi auxiliar care a fost împreună cu noi pe “front”. Totodată, mulţumesc tuturor acelora dintre voi care ne-au urmat sfaturile, ajutându-ne astfel în lupta dificilă de a salva vieţi. Fără voi, lupta noastră a specialiştilor din acest domeniu medical ar fi fost mult mai dificilă, iar rezultatele net inferioare”, a scris Virgil Musta, miercuri seară, pe Facebook, conform news.ro.
Musta, înaintea valului 5: „Îl vom depăşi şi pe acesta, dar, din nou, cu pierderi de vieţi omeneşti”
Pe de altă parte, medicul lansează un avertisment în privința valului 5 al pandemiei COVID. Și spune la ce ne-am putea aștepta.
„Din păcate, vor urma din nou momente dificile foarte curând, când şi ţara noastră va intra, inevitabil, în al 5-lea val pandemic. Îl vom depăşi şi pe acesta, dar, din nou, cu pierderi de vieţi omeneşti, deşi multe dintre aceste pierderi ar putea fi clar evitate dacă deciziile individuale ar fi cele responsabile, încă de pe acum. Depinde de fiecare dintre noi. (…) Fără implicarea voastră responsabilă, nu vom depăşi cu bine această pandemie”, a mai transmis Musta.
Totodată, Virgil Musta a ales să aducă în discuție și importanța respectării măsurilor de prevenție în lupta contra noului coronavirus. „Vă rog să aplicaţi în continuare măsurile deja cunoscute prin care vă protejaţi pe voi şi pe cei din jurul vostru, să vă informaţi despre noutăţile terapeutice apărute şi care vă pot salva viaţa dacă acţionaţi, fie preventiv (vaccinurile), fie rapid după primele semne de boală (teste şi tratamente specifice)”, a transmis medicul din Timișoara.
Cu gândul la anul ce vine, 2022, doctorul Musta vorbește de încredere și responsabilitate.
„Păstrăm speranţa unui an nou mai bun, care să ne unească spre binele tuturor, care să ne aducă toleranţă, încredere şi responsabilitate. Avem deja o experienţă concretă prin care am trecut împreună, haideţi să folosim tot ceea ce ne-a ajutat până acum, tot ceea ce specialiştii încearcă permanent să îmbunătăţească legat de mijloacele de eradicare a acestei pandemii şi…va fi bine! Vă mulţumesc şi vă urez un an nou cu sănătate şi multe bucurii!”, a mai transmis Musta, conform sursei citate.
Cele mai recente cifre de la GCS
Mesajul medicului de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” a venit în contextul în care, din câte reiese din cele mai recente date venite de la Grupul de Comunicare Strategică, miercuri, 29 decembrie, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.271 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 57 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Conform aceleiași surse, până la data de 29 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.805.726 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 11.021 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare, iar 1.736.172 de pacienți au fost declarați vindecați.
Și tot miercuri, 29 decembrie, s-a aflat oficial că, potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 29 decembrie a.c., ora 17.00, este următoarea:
Cunoscut de către cine, handicapatule de Coman????
Ce salariu ai tu Musta de cand cu @@pandemia@@ ca eu am ramas somer!
Se pare ca mai toate ziarele ,cu putine exceptii notabile,au ajuns oficii de asistenta sociala pentru retardati cu bani de la regim.
Baga Guvernantii relaxari, sa aiba aplaudaci, apoi ne mustra pe noi, ca vezi doamne trebuie sa fie conform statisticilor adevarate, daca Guvernu spune 25.000, pai sa fie 25.000, sa nu-i suparam, ca UE da bani, sa avem de spaga si de una alta, ca deh baliga e la putere, adica dreapta
Niste jeguri,de unde mortii mati stii tu ca vine valul de infectare ca doar nu este val de apa !