AcasăCORONAVIRUSAutorizarea medicamentelor utilizate în tratamentul Covid, cerută în regim de urgență în Parlament 

Autorizarea medicamentelor utilizate în tratamentul Covid, cerută în regim de urgență în Parlament 

medicamente_covid

Reprezentanții AUR au înaintat un proiect de lege, în regim de urgență, pentru autorizarea medicamentelor utilizate în tratamentul COVID 19. Aceștia spun că medicamentele trebuie introduse pe piața românească și administrate cât mai devreme în evoluția bolii, la recomandarea medicilor, cu scopul de a reduce riscul de deces al pacienților și de a le îmbunătăți șansele de recuperare post-COVID.

Reprezentanții AUR susțin că este necesară autorizare în regim de urgență a medicamentelor indicate în protocolul de tratament al bolii COVID-19, dat fiind numărul mare de decese cauzate de Sars-Cov-2.

”Autorizarea medicamentelor antivirale presupune o procedură greoaie”

„La inițiativa specialiștilor noștri, doctorii Sorin Muncaciu și Silviu-Titus Păunescu, am depus un proiect de lege pentru reglementarea unei proceduri de autorizare rapidă a acestor medicamente, care sunt, în fapt, utilizate în prima linie, alături de vaccinuri aprobate în regim de urgență de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA)”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR, citat de digi24.ro.

Acvesta a precizat că, în momentul de față, medicamentele, cum ar fi cele antivirale, pot fi autorizate doar prin parcurgerea unei proceduri greoaie și îndelungate în fața Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, procedură incompatibilă cu nevoia societății românești de a asigura prezența pe piață a acestor tratamente în regim de urgență.

Proiectul de OUG ar fi necesar, din perspectiva celor de la AUR, dat fiind că la ora actuală se impun măsuri urgente de combatere a pandemiei ca urmare a numărului ridicat de decese provocate de Covid.

Parlamentarii, rugați să susțină inițiativa

„Se impune luarea unor măsuri urgente pentru combaterea pandemiei cauzate de noul coronavirus, prin reglementarea unei astfel de proceduri”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

Acesta a mai precizat că este necesar ca medicamentele să poată fi introduse pe piața românească și administrate cât mai devreme în evoluția bolii, la recomandarea medicilor, cu scopul de a reduce riscul de deces al pacienților și de a le îmbunătăți șansele de recuperare post-COVID. ”Facem apel la toți colegii noștri parlamentari să susțină inițiativa, ca să o putem adopta cât mai repede, în interesul societății românești”, mai spune Claudiu Târziu.

author avatar
Alina Costache