AcasăCORONAVIRUSAutoritățile europene cer, din nou, vaccinarea în masă anti-Covid

Autoritățile europene cer, din nou, vaccinarea în masă anti-Covid

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a cerut statelor UE să înceapă campanii de vaccinare în masă împotriva Covid și a gripei, în special a gravidelor, personalului medical și a vârstnicilor. Deși autoritățile europene recunosc faptul că noile variante ale virusului SARS-Cov-2 nu produc forme severe de boală, acestea insistă să revaccineze întreaga populație, invocând prevenirea presiunii pe sistemele medicale.

Deși autoritățile europene au vorbit doar voalat despre acest lucru, riscurile cele mai mari în această toamnă vin din zona virusurilor gripale, și nu a Covid-ului, care nu mai provoacă niciun fel de probleme de aproape doi ani de zile. Directorul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, a insistat însă să avertizeze că, odată cu începerea sezonului rece, se anticipează o reapariție a gripei sezoniere și a virusului sincițial respirator (RSV).

”Vedem creșteri mici ale transmiterii SARS-CoV-2 în UE/SEE și anticipăm că toți cei trei viruși vor circula în comun în lunile următoare. Prin aceasta, există necesitatea de a sublinia importanța vaccinării și a altor măsuri de sănătate publică pentru a proteja sănătatea oamenilor. La începutul lunii septembrie, mai mult de jumătate din țările UE/SEE au raportat creșterea transmiterii SARS-CoV-2. Aceste creșteri sunt probabil contribuite de factori precum călătoriile crescute și adunările mari în timpul lunilor de vară, precum și scăderea imunității la infecție după o perioadă lungă de circulație scăzută a virusului”, a declarat Andrea Ammon, directorul ECDC. Aceasta a arătat că, din 16 țări care au raportat date privind numărul de cazuri specifice vârstei, nouă au văzut creșterea numărului de cazuri la persoanele cu vârsta de 80 de ani și peste și 12 țări la persoanele de 65 de ani și peste. Aceste creșteri au durat între una și opt săptămâni până la 10 septembrie 2023. Cu toate acestea, decesele cauzate de Covid-19 în termeni absoluți au rămas scăzute în comparație cu nivelurile raportate anterior în pandemie.

Răceli ușoare peste tot

Creșterile observate ale transmiterii SARS-CoV-2 coincid cu apariția și dominația unui grup de sub-linii Omicron înrudite, care sunt denumite variante asemănătoare XBB.1.5 purtând mutația F456L, susține ECDC. În plus, o nouă sublinie Omicron, BA.2.86, a fost detectată sporadic în august în interiorul și în afara UE/SEE. Potrivit autorităților, varianta este foarte diferită de variantele SARS-CoV-2 care circulă în prezent, ceea ce ar putea duce la creșterea reinfecțiilor, dar, deocamdată, nu există niciun indiciu că infecția cu aceste variante poate provoca boli mai severe sau poate face vaccinurile mai puțin eficiente împotriva bolilor severe în comparație cu variantele care circulau anterior.

”Totuși, persoanele în vârstă și cei cu afecțiuni de bază sunt încă expuși unui risc mai mare de rezultate severe dacă se infectează. Există, de asemenea, o creștere a numărului de persoane care merg la medici cu simptome asemănătoare gripei în multe țări, nivelurile actuale fiind comparabile cu cele din aceeași perioadă a anului trecut. În ciuda incertitudinilor cu privire la modul în care va evolua sezonul 2023/2024, trebuie să acționăm acum pentru a minimiza sarcina așteptată asupra sistemelor de sănătate cauzată de co-circulația virusurilor respiratorii. Accentul ar trebui să se pună pe vaccinarea persoanelor care sunt mai expuse riscului de a avea boli severe cauzate de gripă și Covid-19, inclusiv persoanele în vârstă, persoanele cu sistem imunitar slăbit și afecțiunile de bază, indiferent de vârstă, precum și cele care sunt însărcinate”, a afirmat directorul ECDC, Andrea Ammon.

Mască de protecție și distanțare

Modelarea ECDC arată că o campanie de vaccinare din toamnă împotriva Covid-19, cu un grad ridicat de utilizare a vaccinurilor, care vizează persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste, ar putea preveni aproximativ 21 până la 32% din toate spitalizările până în februarie 2024. ”Vaccinarea salvează vieți, scade șansele de a fi infectat și reduce riscul de îmbolnăvire severă de Covid-19 și gripă. Continuăm să îndemnăm pe toată lumea să se protejeze luând măsuri simple, dar eficiente, cum ar fi curățarea regulată a mâinilor și purtarea măștilor potrivite. De asemenea, este important să stai departe de ceilalți atunci când este bolnav de un virus respirator”, a mai precizat Andrea Ammon, directorul ECDC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
2.996 afisari

29 COMENTARII

 1. Seamănă pînă la identificare cu una dintre politicile lui Hitler: omorîrea bătrînilor și a celor bolnavi întîi: unii sunt la pensie, ceilalți nu pot „munci cu mult spor”_deci,”mîncătorii inutili”, cum tot spune satana de Harari!!! E clar asta chiar și pentru ăia cu 2 neuroni!!!

  • Hitler a fost primul care a introdus norme si legi de protectia animalelor, a interzis ritualurile Halal si Kosher a semitilor, si tu inca pui botul la zvonurile despre „criminalul” de Hitler? Iti recomand o serie de filme, cauta pe net, inca o mai gasesti (a fost interzisa pe majoritatea platformelor, de ce crezi?): „Europa, ultima batalie”, mai ales episodul 3, este despre ascensiunea lui Hitler, dar si restul. Nu contest ca sunt si lucruri trase de par, dar ideea este acolo.

 2. ALUPIGUS UE! UE=JUNK. BIG JUNK!
  RO EXIT!
  RO EXIT!
  RO EXIT!
  Autoritatile europene si-au pierdut legitimitatea, institutiile europene sunt conduse de crima organizata. Iar cu crima organizata ne purtam ca atare!
  RO EXIT!

 3. In afara de fortarea corpului sa produca proteina spike care duce la formarea cheagurilor de sange care cauzeaza infarcturi, serul experimental mai contine si fragmente de ADN, care duce la cancere galopante. Dubla eficienta!

  • Kostyusku , acu te dai Nelu pini agapis zarnescu Cicione ? Criezi ca daca ai schimbat peruca si ti-ai lasatara barbicioc nu ti ricunosc ?

 4. Idioti in frunte cu „distinsa” pseudo-ziarista Caludia Marcu! Ar trebui sa semnati petitii in care sa certi pedepsirea celor care v-au imbuibat creierul cu informatii false in timpul pandemiei. Romania este printre primele zece tari cu cel mai mare numar de decese ca urmare a infectiei cu covid. Nevacinati si idioti, ati ramas inca in evul mediu! Oficial sunt peste 68 000 de morti de covid. Statisticile arata ca surplusul de decese fata de normal depaseste 150000 din martie 2020 pana acum.

 5. Idioti in frunte cu „distinsa” pseudo-ziarista Caludia Marcu! Ar trebui sa semnati petitii in care sa certi pedepsirea celor care v-au imbuibat creierul cu informatii false in timpul pandemiei. Romania este printre primele zece tari cu cel mai mare numar de decese ca urmare a infectiei cu covid. Nevacinati si idioti, ati ramas inca in evul mediu! Oficial sunt peste 68 000 de morti de covid. Statisticile arata ca surplusul de decese fata de normal depaseste 150000 din martie 2020 pana acum.

 6. Unde naiba sunt tulpinile corona care circulau de obicei ( 4 tulpini) responsabile de aprx. 20% din raceli si erau tratati oamenii de medicii de medicina generala si…era ok ?

 7. Si daca e presiune pe sistemul medical, ce se intampla? De cand statelor le pasa atat de mult de cetatenii lor? Prea suspect interesul asta aproape…nazist! Stim ca vaccinurile au omorat oameni si stim ce ati facut de fapt!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri