AcasăCORONAVIRUSAutoritățile decid primele măsuri după confirmarea primelor cazuri de infectare cu Omicron...

Autoritățile decid primele măsuri după confirmarea primelor cazuri de infectare cu Omicron / Rafila: „Analizăm diverse scenarii”

Alexandru RafilaAutoritățile decid primele măsuri după confirmarea primelor cazuri de infectare cu Omicron / Rafila: „Analizăm diverse scenarii”

Autoritățile decid, într-o ședință convocată la guvern de premierul Nicolae Ciucă, primele măsuri care vor fi luate în România după confirmarea a două cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron a SARS-CoV2.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, înaintea ședinței, că trebuie impuse măsuri temporare pentru a limita posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid.

„Important este – şi toată lumea este de acord la nivel european sau al OMS – că măsurile care se iau sunt pentru încetinirea transmiterii, nu pentru eliminarea transmiterii şi lucrul acesta se vede prin faptul că marea majoritate a ţărilor din Europa au înregistrat astfel de cazuri”, a afirmat Alexandru Rafila, duminică.

„Trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină. În afară de faptul că este mai transmisibilă, avem extrem de puţine informaţii legate de evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi cu această tulpină şi de eficacitatea răspunsului imun după boală sau după vaccinare faţă de această nouă tulpină. (…) Analizăm diverse scenarii, astfel încât să găsim un set de propuneri pentru limitarea transmiterii acestei tulpini. Aplicabilitatea măsurilor este un element care trebuie luat în considerare”, a adăugat ministrul Sănătății.

Unul dintre pacienții infectați cu Omicron are simptome de răceală

La ședința convocată de premierul Nicolae Ciucă participă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

Reamintim că primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului au fost confirmate sâmbătă în România. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui, repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud.

Ambele persoane sunt vaccinate și izolate la domiciliu. Ministrul Sănătății a spus că unul dintre pacienți este asimptomatic, iar celălalt are simptome foarte ușoare, de răceală banală.

author avatar
Andreea Vlad