AcasăCORONAVIRUSAutoritățile caută varianta Delta la vaccinați

Autoritățile caută varianta Delta la vaccinați

Vaccinații transmit varianta Delta?

Medicii din județul Bacău spun că, de la începutul valului 4, DSP-ul le cere probe din testarea Covid pentru secvențierea variantei virusului doar de la persoanele vaccinate. Probabil că la fel se procedează și în celelalte județe, cu scopul de a verifica efieciența vaccinului în cazul Delta. Pe de altă parte, medicii spun că în puținele cazuri de reinfectări ale celor care au trecut prin boală este vorba doar de simptome minore.

Potrivit directorului Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, singura tulpină care a fost identificată în ultimele două săptămâni prin secvenţiere a fost varianta Delta. Aceasta consideră că Delta provoacă deja o transmitere accelerată la nivel comunitar și că estimările cele mai pesimiste arată că, la sfârșitul lunii octombrie, vom avea 2.000-2.500 de cazuri internate la terapie intensivă. Pe de altă parte, medicii din județul Bacău ne spun că singurele probe pentru secvențierea virusului pe care le cer cei de la Direcția de Sănătate Publică sunt de la cei vaccinați.

”La copii nu se face secvențierea virusului, pentru că nu s-au vaccinat. În momentul acesta se face secvențiere doar la vaccinați, pentru a determina varianta cu care s-au infectat. În momentul în care apare un pozitiv dintre vaccinați, DSP-ul recoltează proba din nou și face secvențierea. Noi, de când a început să crească numărul de cazuri, am tot trimis vaccinații infectați la DSP. Probabil că doresc să știe dacă vaccinații sunt sau nu sensibili la varianta Delta. Sau să vadă dacă sunt protejați de vaccin în fața variantei Delta”, ne-a declarat dr. Oana Mihaela Secară, medic primar al Spitalului Municipal „Sfântul Ierarh dr. Luca” Onești. În acest context, dacă toate secvențierile s-au făcut la vaccinați și s-a ajuns la concluzia că varianta Delta este dominantă, înseamnă că cei care au transmis comunitar virusul sunt chiar vaccinații, care nu au niciun fel de restricții.

Reinfectarea, doar o răceală

Cele 500 de persoane depistate pozitiv după ce au trecut deja prin Covid manifestă doar simple răceli, ne spun medicii. ”Avem și noi reinfectați, persoane care au trecut prin boală cu altă variantă și acum au dezvoltat simptomatologie ușoară. O concluzie clară voi putea trage în luna decembrie, pentru că acum îi urmăresc pe cei vaccinați, nevaccinați, care au trecut prin boală, să văd cum se comportă. Până acum însă nu au fost probleme cu reinfectații. Exact ca și în cazul gripei, te-a trântit o dată, iar după aceea, când te mai întâlnești cu virusul, tot îți mai curge un pic nasul, tot mai faci o subfebrilitate, o ușoară mialgie. În schimb, la vaccinații anti-Covid avem și cazuri de pneumonie. Trebuie spus faptul că avem două feluri de vaccinați, care au trecut prin boală și care nu au trecut prin boală. Iar la vaccinații care au trecut prin boală sunt iarăși două categorii, unii care știu că au trecut prin Covid, iar alții care nu știu”, ne-a precizat dr. Oana Mihaela Secară. Important de precizat este faptul că, în spitalul din Onești, bolnavii Covid sunt tratați cu antibiotic, imunomodulatoare, vitamine, la care se adaugă, în funcție de situație, antiinflamator steroidian și antivirale, nefiind neglijată însă patologia de bază, astfel că mortalitatea este foarte scăzută.

Virus sezonier

Medicii spun că cei care se îmbolnăvesc acum de Covid și ajung în spitale sunt cei care nu au trecut încă prin boală. Cu cât trec mai mulți prin Covid și își formează răspuns imunitar natural, cu atât vor avea o evoluție mai bună. În rest, Covid-ul va mai apărea în sezoanele reci în mod special, dar nu va mai pune probleme deosebite sistemului medical, arată medicii. Același lucru îl susține și profesorul Sir John Bell, acesta făcând parte din echipa care a dezvoltat vaccinul Oxford-AstraZeneca. Profesorul britanic consideră că boala Covid ar putea semăna cu o răceală obişnuită până în primăvara anului viitor, ca urmare a creşterii imunităţii populaţiei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger