AcasăCORONAVIRUSAutorităţile au luat o decizie crucială în privinţa dozei 3 de vaccin....

Autorităţile au luat o decizie crucială în privinţa dozei 3 de vaccin. Iată cine are nevoie de ea!

doza 3 vaccin

Ţara noastră ia în calcul administrarea mai devreme a dozei 3 de vaccin, din cauza răspândirii variantei Delta, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Decizia urmează să fie luată în această săptămână.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat că doza 3 a vaccinului a fost inclusă în schema primară. Adică anumite categorii de pacienți vor ști încă de la prima doză când vor primi dozele 2 și 3.

Cine are nevoie de doza 3 de vaccin?

 • Administrarea unei doze suplimentare (doza 3) de Comirnaty sau Spikevax la persoane cu imunodepresie severă, cu vârsta peste 12 ani, la interval de cel puțin 28 de zile după doza 2;
 • Administrarea unei doze de rapel (booster) la persoanele cu vârsta peste 18 ani, după cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2.
 • În cazul persoanelor sever imunocompromise, cu vârsta peste 12 ani, se poate administra o doză suplimentară (doza 3) ca parte a schemei de vaccinare primară, după un interval de minim 28 de zile și până la 4 luni de la doza 2.
 • Doza suplimentară (doza 3) se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist, sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul.

Categorii de persoane considerate sever imunocompromise:

 • Pacienți oncologici (tumori maligne solide și hematologice) în tratament activ (chimioterapie, radioterapie, terapie moleculară/biologică și alți agenți biologici care sunt clasificați ca imunosupresori sau imunomodulatori);
 • Pacienți oncologici în stadii avansate de boală, cu sau fără tratament activ anterior (radioterapie, chimioterapie, terapie moleculara, terapie imunosupresoare);
  Pacienți post-transplant de organe solide cu sau fără tratament imunosupresor;
 • Pacient cu transplant de celule stem hematopoetice cu sau fără tratament imunosupresor;
 • Pacienți cu imunodeficiențe severe cauzate de imunodeficiențe primare, congenitale (ex: sindromul DiGeorge, Sindrom Wiskott-Aldrich, etc) și dobândite, respectiv:
 • Pacienți cu infecție HIV în orice stadiu, fără tratament sau în stadiu de SIDA (CD4<200 mmc), cu sau fără tratament antiretroviral;
 • Imunodeficiența secundară cauzată de administrarea unui tratament imunosupresor: Radioterapie; Chimioterapie: agenții chimioterapici pentru cancer sunt clasificații ca imunosupresori severi; Terapii biologice (moleculare, celulare): anticorpi monoclonali, anticorpi bispecifici, CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T), blocanți TNF, etc;Tratament cu cortizon și cu produse derivate administrate sistemic: tratament activ cu doze mari (> 20 mg prednison sau echivalentul pe zi când se administrează mai mult de 2 săptămâni);
 • Alte terapii cu efecte imunosupresoare (ex: remisive sintetice convenționale, remisive sintetice țintite);

Cine are prioritate la doza 3?

Prioritate vor avea cadrele medicale, persoanele în vârstă și cele cu boli cronice și imunitate scăzută.

În momentul de faţă în România este în curs de optimizare atât platforma naţională de programare pentru cea de-a treia doză, cât şi Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor tocmai pentru a fi pregătiţi în momentul în care demarăm administrarea celei de-a treia doze în România”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Pentru cea de-a treia doză, programarea se va face în platformă, pentru cei care merg la centrele de vaccinare. Vaccinul se poate administra și la medicul de familie, fără programare.

 

author avatar
Andrei Ștefan